Az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának közleménye


Az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának közleménye

Örömmel értesítjük kedves pályázóinkat, hogy elindult a Halmos Béla Programiroda honlapja (www.halmosbelaprogram.hu ).  Ezen  többek között a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium pályázatait is figyelemmel kísérhetik.

A Halmos Béla  Ideiglenes Kollégium 2017-es második pályázati felhívásra összesen 163 pályázat érkezett, kerekítve  168, 5 millió forintos igénnyel. A meghirdetett hat pályázati altémában végül 101.197.000 forint támogatást ítélt meg a kuratórium.

A legnagyobb érdeklődés a népzenei szólisták és együttesek portfóliójának kialakítására, fejlesztésére kiírt pályázati felhívás iránt volt, ami elsősorban új koncert produkciók, lemezek létrejöttének támogatását célozta. Ezzel szorosan összefüggenek a Halmos Béla Program koncerttámogatási felhívásai, nem véletlen, hogy ezek népszerűsége volt sorrendben a következő. A két átfogó témára együttesen közel 49, 5 millió forintot ítélt meg a kuratórium.

A népzenei utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb terepét jelentik a nyári népművészeti táborok, azon belül is a népzenei képzésre hangsúlyt fektető táborok. Ebben a pályázati fordulóban erre 22,5 millió forint jutott.

A népzene népszerűsítését szolgálja a médiatámogató altéma, amelyre televíziós és rádiós műsorok készítésére, nyomtatott és online médiatartalom létrehozására lehetett pályázni. Ez esetben 17,2 millió forint kerülhetett a pályázókhoz.

A Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium a Kulturális Fesztiválok Kollégiumával szakmai együttműködésben kiírt „A Kárpát-medencei – nem népművészeti főtematikájú – fesztiválok népzenei és világzenei programjainak, valamint a népzenét más zenei/művészeti műfajokkal társító („crossover”) produkcióinak támogatása” nevet viselő pályázati felhívásra  közel 53,5 millió forintos igény érkezett, amelyből az előre meghatározott keretnek megfelelően azonban csak 12 millió forint támogatás kiosztására volt lehetősége a két kollégiumnak.  

A kollégium a pályázati kiírásban szereplő elbírálási szempontok alapján hozta meg döntéseit. Csak az kapott támogatást, akit a kollégium többsége támogathatónak ítélt. Sajnos voltak olyan pályázók, akiket ki kellett zárni a döntésből, mert határidőig nem számoltak el a korábban kapott támogatással.

Gratulálunk a nyertes pályázóknak!

A kollégium hatáskörén kívül eső okok miatt a pályázati felhívások csak 2017 decemberében kerülhettek kiírásra, ezért a döntés értelemszerűen áthúzódott a 2018-as évre. 

A szerződések kipostázásáig ezért kérjük pályázóink szíves türelmét! Felhívjuk ugyanakkor figyelmüket arra, hogy a pályázatban vállaltak módosítására  -indokolt esetben – van lehetőség!

A következő kiírásra előre láthatóan 2018 nyár elején kerül sor, miután az Artisjus üreshordozó-díj bevételi adatai ismertté válnak.