11. Vertigo Filmhét – művészfilmek hete


Az elmúlt tíz év nagy sikerét követően augusztus 22–28. között a Vertigo Média szervezésében a fővárosi Art+ Cinemában (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.) és vidéken is több helyszínen idén is lesz Vertigo Filmhét. A filmhét programjában összesen 17 alkotás szerepel, melyek közül három az országos premier előtt látható. A 11. Vertigo Filmhét is a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Az évek során országossá váló rendezvényen egy teljes héten át, helyszíntől függően naponta két-három artfilmet nézhetnek meg kedvezményes áron az érdeklődők a közelmúlt filmtermésének legjavából.

A Vertigo Filmhét mára az egyik kedvelt, bejáratott országos eseménnyé vált, amit évről-évre a mozik és a közönség is vár. Az esemény kiemelt küldetése, hogy az európai és szerzői filmnek csináljon reklámot, és meghozza a közönség kedvét a kontinens sokszínű és változatos filmkészítéséhez, ellensúlyozandó az amerikai tömegfilmek áradatát. Ennek érdekében a filmhét átnyújtja az európai filmkészítés kvintesszenciáját a legjobb fesztiválnyertes filmek és közönségsikerek formájában. A Vertigo Filmhét célja továbbá, hogy a nyári hőségben kedvet csináljon az artmoziba járáshoz, és igényes artfilmek nézéséhez, valamint ösztönözze a közösségi filmfogyasztást.

A budapesti program mellett vidéken is lesz Vertigo Filmhét: a jászberényi Lehel Film-Színház, a miskolci Művészetek Háza, a szegedi Belvárosi Mozi, a szolnoki TISZApART Mozi és a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház is válogatott programokkal várja az igényes európai és magyar filmek kedvelőit.

Az Art+ Cinemában premier előtt lesz látható a filmhéten az idei Berlinalén három díjjal is kitüntetett norvég Szex című romantikus dráma; az idei Berlinalén versenyző dán thriller, a Fiúk; valamint az A kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon versenyző francia bűnügyi film, Az örökös.

22-én, csütörtökön a tavalyi év egyik legjobb romantikus filmje, a Mi lett volna, ha… lesz az első előadás, amelyet a legendás Toni Servillo főszereplésével készült megható megváltástörténet, az olasz Hátralévő életem első napja követ. 20:15-től premier előtt látható Az örökös, egy bűnügyi film egy híres párizsi divatház művészeti igazgatójáról, aki nem várt örökségével és annak következményeivel szembesül.

23-án, pénteken ismét mozikban lesz látható Christian Clavier két francia vígjátéka: előbb a bestsellerből készült Putifár tanár úr visszavág, majd az év legnagyobb artfilm sikere, a Ki hitte volna? lesz látható. 20:15-től premier előtt vetítjük az idei Berlinale versenyprogramjában szereplő dán Fiúkat. Gustav Möller korábban kultfilmet rendezett A bűnös címmel, most pedig egy börtönőrről készített thrillert, aki találkozik egy elítélttel, s ez nemcsak múltbeli sebeket tép fel, de a börtönőrt erkölcsi dilemma elé is állítja.

24-én, szombaton két német film következik. A repülő osztály Erich Kästner ifjúsági regényének legújabb feldolgozása; a Milli Vanilli: Az évszázad botránya pedig a nyolcvanas évek végének legnagyobb fiúzenekaráról és világraszóló botrányáról szól. 20:15-től premier előtt lesz látható a Szex című norvég film, amely három díjat kapott az idei Berlinalén – elnyerte az ökumenikus zsűri, a Nemzetközi Artmozi Egyesület (C.I.C.A.E.) és az európai mozihálózat (Label Europa Cinemas) elismeréseit. A Szex az egyik legnagyobb kritikai és szakmai sikert aratta az idei fesztiválszezonban.

25-én, vasárnap ismét látható lesz a bestsellerből készült francia életigenlő dráma, A csodák könyve, majd az Asterix és Obelix: A középső birodalom című francia vígjátéksiker tekinthető meg. 20:15-kor pedig ismét premier előtt lesz látható Az örökös.

26-án, hétfőn előbb a francia vígjátéksiker, A hónap dolgozója; majd Boross Martin társadalmi drámája, a magyar Nyersanyag tekinthető meg. A napot 20:15-től a Fiúk újabb premier előtti vetítése zárja

27-én, kedden egy nagyszerű francia természetfilmmel kezdünk a bálnákról. A Bálnák: a bolygó őrei után egy magyar bűnügyi dráma, az Éger következik, amelynek főszereplője Kálid Artúr alakításért elnyerte a magyar filmkritikusok díját. 20:15-től pedig ismét látható lesz a többszörös díjnyertes norvég film, a Szex.

28-án, szerdán a francia romantikus vígjátékok kedvelői örülhetnek. Előbb a Tunéziai terápia kerül műsorra, majd a Szexfantáziák című pikáns francia komédiával folytatjuk a programot. A napot Az örökös premier előtti vetítése zárja.

Az esemény küldetése a nyári hőségben nem is lehetne aktuálisabb: válogatott programmal visszacsábítani a nézőket az artmozikba. Mindehhez ideális helyszín a minden tekintetben megújult Art+ Cinema, ahol immár luxuskörülmények között lehet artmozizni.

A jegyelővétel augusztus 1-jén kezdődött online a http://www.artpluszcinema.hu weboldalon és az Art+ Cinema jegypénztárában.

A 11. Vertigo Filmhét a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Nyitókép: Bálnák: A bolygó őrei c. filmből