Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában!


Szeptember 26. és október 2. között 11. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált a budapesti Art+ Cinemában (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.). A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játékfilmek színesítik. A Skandináv Filmfesztivál támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

A budapesti helyszín mellett vidéken is lesz Skandináv Filmfesztivál, egyedi programokkal és helyárakkal. A pécsi Apolló Moziban, a miskolci Művészetek Házában, a szolnoki TISZApART Moziban, a jászberényi Lehel Film-Színházban, a békéscsabai Center Moziban, a kecskeméti Otthon Moziban, a szombathelyi Agora Savaria Filmszínházban és a debreceni Apolló Moziban is megtekinthető lesz a skandináv film színe-java.

A programban öt skandináv alkotás látható premier előtt. A Szex, az Armand, a Fiúk, az Amikor megtörik a fény és az Élőhalottak! a világ legjobb filmfesztiváljain versenyeztek Cannes-ban, Berlinben és a Sundance Filmfesztiválon. Valamennyi film az ősz és tél folyamán kerül országszerte a magyar mozikba.

A norvég párkapcsolati mozi, a  Szex világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma versenyprogramjában szerepelt, ahol az alkotás három díjat is kapott (az ökumenikus zsűri, a Nemzetközi Artmozi Egyesület (C.I.C.A.E.) és az európai mozihálózat (Label Europa Cinemas) elismeréseit). A Szex október 10-től látható országszerte a mozikban.

A norvég Armand világpremierje a világ legrangosabb mozgóképes seregszemléjén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyprogramjában indult. Az Armand Cannes-ban elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat. Az Armand napjaink egyik legfontosabb társadalmi kérdéséről és problémájáról, a gyerekek közötti iskolai zaklatásról szól, és hogy mit tehet egy anya, amikor a gyerekét zaklatással vádolják meg. Az Armand október 31-től látható országszerte a mozikban.

A dán Fiúk világpremierje a világ egyik legrangosabb mozgóképes seregszemléjén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. Az alkotást később díjazták is a rangos Hongkongi Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező Gustav Möller előző filmje, A bűnös világsikert aratott és népszerű volt a magyar mozikban is. A történet egy női börtönőrről szól, aki egy rabbal találkozva szembesül múltbeli titkokkal és tragédiákkal. A Fiúk október 24-től látható országszerte a mozikban.

Az izlandi Amikor megtörik a fény világpremierje a világ legrangosabb mozgóképes seregszemléjén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyprogramjában szerepelt, ahol az alkotás egyben a program nyitófilmje is volt. Az Oscar-díjra jelölt izlandi rendező Rúnar Rúnarsson drámája a felnőtté válás érzékeny filmje, benne a tinédzserek érzelmi világának hiteles és megkapó ábrázolásával. Az Amikor megtörik a fény október 17-től látható országszerte a mozikban.

A norvég Élőhalottak! John Ajvide Lindqvist Magyarországon is megjelent bestsellerének filmfeldolgozása. Az Élőhalottak! világpremierje a világ egyik legrangosabb mozgóképes seregszemléjén, a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál World Cinema versenyprogramjában volt, ahol a film elnyerte a legjobb zene díját. A filmet hat kategóriában jelölték a norvég film legrangosabb elismerésére, az Amanda-díjra (legjobb női mellékszereplő, zene, operatőr, látvány, hang, smink). A film arról szól, hogy mit kezd a társadalom akkor, amikor halottaink, szeretteink váratlanul visszatérnek. Az Élőhalottak! november 14-től látható országszerte a mozikban – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt!

A Best of összeállításban, többek között, olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség, mint a Mads Mikkelsen főszereplésével készült dán történelmi film, A fattyú; az Arany Pálma-díjas, Oscar-jelölt svéd A szomorúság háromszöge; Anders Thomas Jensen kultfilmje, a Mads Mikkelsen főszereplésével készült Az igazság bajnokai; az izlandi fekete komédia A fa alatt; a norvég fekete komédia, Rosszul vagyok magamtól; vagy a dán bestsellerből készült tinédzserdráma, a Semmi. Újra látható lesz az Oscar-díjas dán Még egy kört mindenkinek Mads Mikkelsen főszereplésével, Thomas Vinterberg rendezésében, valamint a Vinterberg A kommuna című filmje is; valamint a Bárány című izlandi természetfeletti dráma. Újra műsorra kerül a fesztiválon Az élet napos oldala című svéd fekete vígjáték; az Apák és anyák című dán családi dráma; a Zlatan Ibrahimovic életéről szóló svéd életrajzi film, a Nevem Zlatan; és az Ezüst Oroszlán-díjas Történetek a végtelenségről című svéd fekete komédia is.

A fesztivál együttműködő partnerei a Pannónia Movie Kft, az Art+ Cinema üzemeltetője; a Dán Nagykövetség; a Norvég Nagykövetség; a Svéd Nagykövetség; a Svéd Filmintézet; a Norvég Filmintézet; a Dán Filmintézet és a Skandináv Ház. A Skandináv Filmfesztivál támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók.

További információ, részletes program és kezdési időpontok: https://artpluszcinema.hu/film/11-skandinav-filmfesztival-786