Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium közleménye


Az ülés legfontosabb feladata az Induló előadói alprogram pályázatairól való döntés volt. Emellett a 4 tagú kollégium (Bajnai Zsolt, Dósa Richárd, Horváth Gergely és Tóth Tibor) határoztak a többi alprogram pályázatainak ütemezéséről, illetve egyedi kérelmek befogadásáról.

Az NKA Cseh Tamás Program negyedik évada ismét az Induló előadói alprogram pályázatának a meghirdetésével kezdődött. Augusztus 4-ig 316 formáció jelentkezett a kollégium felhívására, közülük végül két pályázó visszavonta az anyagát. Az elmúlt évekhez hasonlóan a kollégium első körben ezúttal is csak arról döntött, hogy a pályázók közül kiket szeretne élőben is meghallgatni – őket halasztott státuszba tette –, illetve melyek azok a formációk, amelyek jelentkezését ezúttal elutasítja. A kollégium 6 órás ülés után úgy határozott, hogy 84 zenekart hív be az október 1-4. között zajló meghallgatásra, ahol szakmai zsűri segítségét kéri majd. A meghallgatásra bejutott zenekarok értesítését és a négynapos zsűrizés szervezését a Cseh Tamás Programiroda végzi. A meghallgatást követően, október 5-én ül össze ismét a CSTP Ideiglenes Kollégium, amikor végleges döntés születhet arról, hogy a program negyedik évadában mely formációk kaphatják meg a 2-2 millió forintos támogatást.

Az Induló előadói alprogram pályázataival kapcsolatban a Kollégium megállapította, hogy miközben a jelentkezők nagy többsége megfelelt a kiíró szándékainak, idén is több olyan, már befutott zenész és zenekar pályázott, akiket nehezen lehetne a kezdők közé sorolni. Sajnos olyan is előfordult, amikor a lemezek száma illetve a rádiós játszások tekintetében egy-egy pályázó valótlan adatokat közölt, így a Kollégium az adott jelentkezés érvénytelenítéséről, és a pályázó 2018. december 31-ig a CSTP pályázataiból való kizárásról döntött. Természetesen olyan pályázatok is befutottak, amelyek még nem ütötték meg azt a szintet – például a beküldött hanganyagok, a fellépések száma vagy az együtt töltött idő alapján –, hogy a Kollégium jó szívvel javasolhassa a formáció élő meghallgatását.

Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma legközelebbi ülésén a Klubtámogatói Alprogram 3 altémájáról, a szeptember 22-ig beadható meghívásos pályázatokról és a szeptember 11-ei ülésén befogadhatónak ítélt egyedi pályázatokról dönt majd.