Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma közleménye


Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program (korábban Cseh Tamás Program) Ideiglenes Kollégium október 5-én tartott ülésén négy nyílt, öt meghívásos és két egyedi pályázatról döntött. Az Induló Előadói és a Klubtámogatói Alprogramok pályázatainak nyerteseit október 26-án hirdették ki az A38 Hajón.

Az Induló Előadói Alprogram (779144) pályázati felhívására 317 érvényes pályázat érkezett, ami az eddigi négy évadból a második legtöbb. A pályázatokat első körben a kollégium bírálta el, és döntött arról, hogy melyik formációkat hívja meg az immár hagyományos, élő meghallgatásra. A 84 zenekar és előadó – köztük 20 olyan, amelyek a Program által szintén támogatott megyei tehetségkutatók valamelyikét megnyerte – meghallgatása október 1-4. között zajlott a Programirodai feladatokat ellátó A38 Hajón, 15 tagú zsűri előtt. A Kollégium által felkért zsűri tagjai voltak: Borcsik Attila, Czeglédi Szabolcs, Csontos Noémi Virág, Csorba Lóránt, Élő Márton, Görögh Dániel, Koncz Balázs, Kovács Attila Kuku, Kovács Ákos Dadan, Molnár Csilla, Muraközy Péter, Podlovics Péter, Süli András, Szalai Attila, Temesi Bertalan. A zsűri a meghallgatáson három, különböző pontlistát állított fel, amelyek alapján a Kollégium kiválasztotta a negyedik évad húsz támogatott zenekarát. Ezek a következők: Red Swamp, Freakin’ Disco, Platon Karataev, Meg egy cukorka, Ham Ko Ham, Dungaree, The Bluebay Foxes, EPMK, The Mabon Dawud Republic, Shaibo, Papaver Cousins, Keresztkérdés, Azur, Telma Lincoln&Minimyst, Sin Seekas, The Beans, SONYA, I am Soyuz, Idegen, Arevoir. A 20 zenekar támogatására a Kollégium, a tervezett 40 millió forinthoz közelítő összeget szavazott meg.

Ugyancsak az október 5-ei ülésen született döntés a Klubtámogatói Alprogram három pályázatáról – fővároson kívüli, budapesti és határon túli könnyűzenei helyszínek –, ami szintén október 26-án lett hatályos.

A Fővároson kívül működő könnyűzenei helyszínek (779131) pályázatára 82 jelentkezés érkezett, a rendelkezésre álló 135 millió forinttal szemben 253 milliós igénnyel. A Kollégium 61 helyszín támogatásáról döntött 145,5 millió forint értékben. A támogatás odaítélésénél szempont volt, hogy minden megyében legyen legalább egy olyan könnyűzenei helyszín, amelyik a Hangfoglaló Programmal együttműködik. Szempont volt az is, hogy a megyék lehetőleg azonos összegű támogatást kapjanak, amitől csak a nagy egyetemi városokkal rendelkező megyék esetében tért el a Kollégium. Ugyancsak szempont volt, hogy a Programmal több éve együttműködő, jó pályázatot beadó, pontosan elszámoló helyszínek továbbra is támogatásban részesüljenek.

A határon túli magyar lakta területeken működő kluboknak (779136) szóló felhívásra 12 darab pályázat érkezett összesen 35,6 millió forintos igénnyel. A kollégium 11 pályázatot támogatott összesen 24 millió forinttal. Így Erdélyben 6, a Felvidéken 4, a Vajdaságban pedig 1 támogatott klub lesz a Program negyedik évadában.

A fővárosi könnyűzenei helyszínek (779138) pályázatára 19 jelentkezés érkezett. Az alacsonyabb pályázószámot indokolja, hogy a 2017 első félévére meghirdetett, azonos témájú pályázatról csak áprilisban született meg a döntés, így sok helyszín csak június-júliusban tudott szerződni, így nagyjából ugyanarra az időszakra módosították az előző pályázat megvalósítását, mint ami az új felhívásban is szerepelt. A kollégium végül 16 klubnak 27 millió forint támogatást szavazott meg.

A Kollégium legutóbbi ülésén döntött a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram továbbviteléről, amire az Öröm a Zene Nonprofit Kft-nek – mint lebonyolítónak – 20 millió forint támogatást szavazott meg. Ugyanennek az Alprogramnak a keretében a MagyarRock Hírességek Csarnoka Egyesület (Rockmúzeum) 5 millió forint, a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány (Ceglédi Dobmúzeum) pedig 1 millió forint támogatást kapott.

Ugyancsak meghívásos pályázat révén folytatódhat a Hangszert a kézbe sorozat, amelynek újabb öt állomásának megvalósítására 30 millió forint támogatást kapott a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ), így 2018. január 31-ig Békéscsabán, Tatabányán, Győrben, Egerben és Balassagyarmaton folytatódhat a rendezvénysorozat.

Az Induló Előadói Alprogram (779108) 15 millió forintos támogatásának köszönhetően folytatódhat a megyei tehetségkutatók egységes rendszerének kialakítása és működtetése. Az Öröm a Zene Nonprofit Kft. által összefogott program a 2017/17-as évadban 5 határon túli versennyel is kiegészülnek (1 Felvidék, 3 Erdély, 1 Vajdaság).

A Kollégium egyedi kérelem alapján döntött Budapest Showcase Hub (BuSH) 8 millió forintos támogatásáról, illetve EuroART Média Kft. 1,3 millió forintot kapott a Desmond Child mesterkurzusra kiutazók költségeire