Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma közleménye


75 millió forint külföldi fellépésekre

A Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma még tavaly decemberben jelentette meg felhívását a külföldi koncertek, turnék és fesztiválokon való fellépések támogatására. A 186 pályázatról március végén döntött a kollégium, amely 116 kérelmet mintegy 75 millió forinttal támogatott.

A Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjához kapcsolódóan jelent meg a 2018. évi koncertek és turnék, valamint fesztiválokon való részvétel támogatására szóló pályázat. A kollégium könnyű- és világzenei, valamint jazz formációk jelentkezését várta azzal a megkötéssel, hogy a határon túli magyar lakta területekre irányuló koncerteket nem ebben a pályázatban kívánja támogatni, illetve egy-egy fellépésre 100-600 ezer forintot kérhetnek a pályázók. A január 31-ei határidőig 187 kérelem érkezett az NKA Igazgatóságára, amelyek több mint 381 millió forintnyi igényt fogalmaztak meg.

A Hangfoglaló Program Kollégiuma a pályázat elbírálása során figyelembe vette az elmúlt három év tapasztalatait, a HOTS exportiroda javaslatait, valamint a pályázatokban megfogalmazott projektek megvalósulási esélyeit, illetve az egész hazai könnyűzenére gyakorolt hatásukat. Általánosságban elmondható, hogy a pályázók többsége a kiírásnak megfelelően fogalmazta meg céljait, de még mindig legalább egy tucat olyan kérelem érkezett, amelyek eleve érvénytelennek bizonyultak.

A kollégium végül 116 kérelmet – van olyan formáció, amely több pályázatot is benyújtott, ezért a támogatott zenekarok száma valamivel alacsonyabb – bírált el pozitívan, összesen 74.819.780 forint támogatást megítélve. A legmagasabb összegű támogatásban a Bohemian Betyars részesült (két pályázat révén), de 1 millió fölötti összegre számíthat a Quimby, a Kaláka, Lajkó Félix, illetve a Hangfoglaló Program egyéb programjaiban korábban már támogatott Blahalouisiana, a Gustav Tiger, a Dope Calypso és a Firkin zenekar is. Az Induló Előadói Alprogram korábbi támogatottjai is ott vannak a döntési listán, így 1 milliónál nagyobb támogatásban részesül például a Run Over Dogs, a Papaver Cousins, Antonai Vai és a Mongooz and the Magnet is. A sikeres pályázók többsége 500 ezer és egymillió forint közötti összegre számíthat a Hangfoglaló Program Kollégiumának friss döntése után.