Az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma közleménye


A Közgyűjtemények Kollégiuma 2018. július 24-i ülésén a 2018.05.30-i benyújtási határidejű meghívásos pályázatról, a 2018.06.07-i benyújtási határidejű címzett, nyílt és nyílt pályázati felhívásról, a 2018.07.09-i meghívásos pályázatokról, valamint egyedi pályázatokról hozott döntést:

  1. A kollégium A magyar kultúrkincs bemutatása, a könyvtári szolgáltatások népszerűsítése, megismertetése címmel írt ki meghívásos pályázatot, a megítélt támogatás összege 22.300.000 Ft.
  2. A települési könyvtárak eszközfejlesztése altémára 90 db pályázat érkezett 247.206.415 Ft támogatási igénnyel. A kollégium 150.000.000 Ft összeggel támogatta 52 települési könyvtár bútorzatának megújítását, a korszerű szolgáltatással kapcsolatos igényeknek megfelelő berendezését. A beérkezett pályázatok bírálata során az önkormányzatok saját forrásból történő épületkorszerűsítése, a szolgáltatási terek megújítása kiemelt figyelmet kapott. A pályázók túlnyomó többsége követte a pályázati kiírásban szereplő szempontokat (a KSZR ajánlásnak megfelelő alapterület vagy területnövekedés, bútorok méretezése és a helyiségen belüli praktikus elhelyezése). A benyújtott pályázatok ezúttal is országos lefedettséggel kerültek értékelésre. A forrás nagyságrendjére tekintettel a szakmai szempontból kiemelkedő pályázatok támogatása valósult meg. 
  3. Nagy hagyománnyal rendelkező, innovatív, jelentős tudományos ismeretterjesztő, kulturális, társadalmi és művészeti értékkel bíró országos, vagy fontos regionális szereppel rendelkező magyarországi kiadású és határon túli magyar nyelvű múzeumi sajtótermékek, valamint könyvtári és levéltári szakmai sajtótermékek támogatása altémára 11 pályázat került beadásra, melyből a kollégium 9 pályázatot részesített támogatásban összesen 9.500.000 Ft összeggel.

A Kollégium 2018. II. félévben a levéltári egyedi dokumentumok restaurálására, állományvédelmi munkáinak támogatására, állományvédelmi műhelyek tevékenységéhez szükséges szakmai anyagok és eszközök beszerzésére, magyar vonatkozású határon túli kultúrkincsek (hungarika) számbavételére tervez nyílt pályázati felhívást megjelentetni.