Az NKA Közművelődés Kollégiuma közleménye


A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit KFT. részére „Kodály nyomában” – országos műveltségi vetélkedő és ünnepélyes záró rendezvény megvalósítására 20 millió forint támogatást ítélt meg a kuratórium. A kecskeméti kulturális szervezet a Közgyűjtemények Kollégiumának és a Közművelődés Kollégiumának közös pályázatára nyújtotta be programtervét.

A Magyar Népművelők Egyesületének pályázatát a „Kultúrházak éjjel-nappal 2018” közművelődési programsorozat rendezvényeinek, valamint ennek részeként kapcsolódó előzetes PR- és marketing, valamint sajtó kommunikációs elemeinek megvalósítását 7 millió forint támogatásban részesítette a kollégium.

A 2017. októberben induló „Kodály nyomában” címet viselő országos vetélkedő célja, minél szélesebb körrel megismertetni Kodály Zoltán életét és munkásságát, felkelteni az érdeklődést művei iránt, könnyebbé tenni azok befogadását. Erősíteni az együtténeklés örömét, függetlenül a települések nagyságától és a résztvevők korosztályától.

A két kollégium közös pályázata reményeink szerint hozzájárul Kodály munkásságának élményszerű megismeréséhez, valamint a vetélkedő a korszerű nyomtatott és digitális szakirodalom értő használatának gyakorlatát is segíti. A játékosok forráshasználatban való jártassága erősödik, a különféle adatbázisok és technikai eszközök alkalmazása észrevétlenül és szórakoztató formában járul hozzá a digitális kompetencia fejlődéséhez.  

A „Kultúrházak éjjel-nappal 2018” programot meghirdető Magyar Népművelők Egyesülete 2018-ban is fontosnak tartja az akcióval megmutatni, hogy a közösségi művelődést szolgáló intézmények és színterek képesek a folyamatos megújulásra. Az épületekben folyó munka modern, kreatív módszerekkel szolgálja a települések megtartó erejének növekedését, szerepük meghatározó a helyi társadalomban, a helyi közösségek építésében.