Október 7.


OKTÓBER 7. 10:00 – 19:30

Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed

és

Budapest/ Eger/ Hatvan/ Kecskemét/ Mór/Nagyvárad/ Őriszentpéter/Paloznak/ Szabadka/ Százhalombatta/Szeged/Szigetszentmiklós/Szolnok/ Toronto/Tököl/Veszprém/Zalaegerszeg

FESZTIVÁLOK FESZTIVÁLJA

A Családok Éve keretében

(a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának programja)

Szakmai közreműködő:

Magyar Fesztivál Szövetség

PROGRAM-PÉCS-ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED:

Fesztimázs– Kemence Galéria

A pécsi fesztiválokat bemutató tablók kiállítása

(Fényfesztivál/Szamárfül/Pécsi Napok/Zsolnay piknik/Sétatér Fesztivál …)

Nemzetközi Horvát Fesztivál  fotókiállítás – E78 ruhatár előtti tér

Okt.7. előtt már megnyitott kiállítás:

Támogatott művek az iparművészetben

Válogatás az NKA magalapítása óta eltelt 25 év támogatott projektjeiből.

m21 Galéria

25 éves a Nemzeti Kulturális Alap – ez alkalomból kiállításra kerülnek az iparművészeti műfajok országos kiállításainak, biennálék, triennálék, egyesületi szakmai kiállítások válogatott művei, a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikaszakirány hallgatóinak a 25 éves évfordulóhoz kötődő gondolataiból készült munkái, a MOME, a METU, a Pécsi Tudományegyetem diákjainak tervei, kísérletei, valamint elismert iparművészek egyéni alkotásai.

10.00-18.00Pirogránit udvar

Varázshangok Családi Játszóház

Olyan komplex Családi Játszóházat ajánlunk Önöknek a Családi Napra, mely minden korosztályt bevon a tevékenységeibe, s megadja a rendezvénynek azt a „fűszert”, ami különleges élményt biztosít a résztvevőknek. Játszóházunk és játékterünk megalkotásakor a felhőtlen gyermeki mosoly, az összetartozás érzése, a családi együttlétek öröme, a játékélmény teljes megélése vezérel bennünket. Az elmúlt évek több száz sikeres programján bizonyítottuk rátermettségünket, elhivatottságunkat a gyermekek és a családok kulturált és innovatív szórakoztatása területén. Minden korosztályt igyekszünk bevonni játszóházunkba, legyen ő pocaklakó vagy több mint 100 éves.

Baba- és gyermekjátszótér

0-5 éves korú gyermekeknek biztonságos, tatamival fedett, az életkori sajátosságoknak megfelelő játékokkal (fűzős-, építő-, memória-, készségfejlesztő játékok, hinták, forgók, csúszda, libikóka…) ellátott játszótér. Játékaink összeállításakor figyelembe vettük, hogy a finom motorikus mozgást és a nagymozgást speciálisan fejlesztő eszközök is kerüljenek a játszótérre.  Megtalálható a kislányok kedvence is, a mindennel felszerelt konyha; valamint a kisfiúk kedvence a matchboxokkal ellátott autós szőnyeg és még sok-sok játék! Ez a játszótér a kisgyermekes családok „paradicsoma”, minden megtalálható itt, amire szükségük lehet…

“Észnél vagy?” magyar-és világdíjas szórakoztató egyéni-és társasjátékok bemutatása 5 éves kortól

A nagyobb gyerekek és felnőttekszámára a készség- és képességfejlesztő logikai társasjátékaink, egyéni játékaink jelentik a kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget. A játékok fejlesztik a térbeli látást, a koncentrációt, a kreativitást, a képzeletet, a finom motorikus mozgást, a problémamegoldó-képességet és a szociális képességet is. Ezen képességek fejlesztése és karbantartása egész életünket meghatározza, a játékok 3-99 éves korig játszhatók! Olyan játékokkal rendelkezünk, melyek több országban díjnyertesek, vagy az „Év játéka” cím birtokosai. Játékaink folyamatosan megújulnak, így teljesen naprakészek vagyunk a legújabb trendek tekintetében is.

Kreatív Műhely, kézműves alkotások készítése különböző technikákkal gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt

A rendezvény jellegéhez kapcsolódó kézműves foglalkozás, ahol különböző technikák segítségével dekorációs- és használati tárgyakat készítünk minden korosztály bevonásával. (pl. kavicsdíszítés, ékszerkészítés, papírtechnikák bemutatása.) Az alkotás élményét minden résztvevő számára biztosítjuk, így a nagyobbak és a felnőttek is megtalálják kedvenc technikájukat, elfoglaltságukat!  Természetesen az elkészült alkotások hazavihetők!

Óriáskockák szigete, ahol nagyméretű építőkockák a főszereplők

Ez építési terület, vigyázz, nehogy befalazzanak! Az összeilleszthető kockák egymásra helyezésével különböző dolgokat építhetnek a gyerekek, például széket, garázst, de akár házat is.

“Építs és dönts” kié lesz a legmagasabb torony?

Egy olyan építőjátékot mutatunk be, melyen lemérhető bárki ügyessége. Tudsz magasabbat építeni a saját magasságodnál? Gyere és próbáld ki!

Hangszer simogató

A program a babajátszótéren valósul meg 20-30 percben, ahol egy kis szabad helyet csinálunk majd magunknak! Ritmus és dallamhangszerekkel kísérjük közös énekünket magyar népdalkincsünkből válogatva. Bekapcsolódhatnak a szülők, nagyszülők is, hogy egy igazi családi élményben lehessen közösen részünk!

Buborékágyú

Nagyon népszerű programelem, melyen rövid ideig elkápráztatjuk a gyerekeket, s több ezer buborékot lövünk a térre, összesen két alkalommal.

A pihenő zóna

A baba-és gyermekjátszótér körül nyugodtan leülhetünk, s szemlélhetjük a körülöttünk folyó eseményeket. Elsősorban az idősebbeknek nyújtunk pihenési, szusszanásnyi lehetőséget.

Pedálos moszkvics program

A játék a70-es, 80-as, 90-es évekből való, visszahozza a régi szép emlékeket, egy teljesen új környezetben, s még mindig őrült jó élvezetet kínálva! A rendezvényre 3-4 jó állapotú, műszakilag kifogástalan járművet viszünk, melyeket egy kijelölt pályán próbálhatnak ki a gyerekek! A sorban állást sajnos nem tudjuk elkerülni, de mindent megteszünk, hogy mindenki élvezetes próbaköröket tegyen! Némi méretkorlátozásunk azért van, hiszen nem mindenki fér bele ebbe az autóba. A próba során számtalan készségünkre és képességünkre is szükség van, hiszen nem is olyan könnyű gyorsan, ritmusban nyomni-engedni a pedálokat, s még a többi járművezetőre is figyelni kell!

Logi-vár Várépítő játék

Egy kifejezetten érdekes játékban merülhetnek el a gyerekek és a felnőttek is. Magyar bükkfából, magyar fejlesztéssel, gyártással és forgalmazással is büszkélkedik ez játékelem. Az építés során úgy illesztjük össze az elemeket, hogy azok szorosan összekapaszkodva biztos alapot adnak és kezdődhet a játék. Ez igen!

Terepasztal

Egy eredeti Thomas rögzített terepasztalt viszünk, melyen vígan zakatolnak majd a mozdonyok. A sok mozdony és vagon lehetővé teszi, hogy sok gyermek egyszerre élvezhesse ezt a játékot!

10.00-18.00Koncertterem előtti tér, oktatóterem előtti folyosó

Kinetikus fényjátékoka Fényszórók csapatával

A hagyományos írásvetítővel való diavetítéssel ellentétben, most nem csak fényfestmények kerülnek a falra, hanem fényjátékok is. A vetítőgép felületére mozgó, tologatható, számítógéppel vezérelhető szerkezeteket helyezünk, melyek megmozgatásával a közönség is részese lehet a fényfestésnek. Legyen szó a hagyományos golyópályáról , vagy kis motorok által vezérelt bonyolult szerkezetekről, az arra járó kedvére irányíthatja azt, az épület falaira kivetítve. 

10.00-13.00 és 15.00-18.00 Zeneterem

Fénybütykölde a Pécsi Origami Körrel

10.00-13.00 és 15.00-18.00 Panoráma terem

Papír Panír Imagináriumworkshop és játszóház

A Papír Panír méltán híres Imagináriuma visszatér a kezdetekhez, és újra a Zsolnay Negyedben üti fel tanyáját, mint a kezdet kezdetén.

10.00-18.00 Zeneterem

Közösségi alkotás a Pécsi Origami Körrel

11.00Oktatóterem

Papp Norbert – Élő homokanimáció 

Az élő homokanimáció technikája alkalmas arra, hogy bármilyen történet kibontakozhasson a szemünk előtt, mindössze néhány kézmozdulatnak köszönhetően. A világító asztalra szórt homokszemekből álló képek sokszor már előre tartalmazzák a következő formákat, így okozva meglepetést a nézők számára. Az egymásba fonódó alkotások szinte végtelen lehetőségeket rejtenek, akár improvizációról, akár előre megalkotott történetről legyen szó.

12.00Oktatóterem

Papp Norbert – Homokanimációs kívánságműsor

11.00 Baletterem

Játéktár zeneovi

Ha kíváncsi vagy gyere és kukkants bele: színes lesz és izgalmas, reméljük mindenki talál számára megfelelő játékot, amiben jól érzi magát.  Ritmusjátékokra, mondókázásra, dalolásra, zenés játékokra,  hangszerekkel való ismerkedésre számíthatsz és az elmaradhatatlan Játéktár dalokra. Ezen kívül igazi közösségi élményre, jó hangulatra. 

10.00-13.00 E78 koncertterem

Csivirintem csavarintom a Besh o droM zenekarral

Interaktív mesejáték Gulyás Lászlóval, Kaszai Lilivel, Fundák Kristóffal és a Besh o droM zenekarral.

A műsor három részből áll: Az első részében a gólyalábas vándormuzsikusé a főszerep, aki csodapikulást keresve először a gyerekekkel találkozik, akiknek mesélni kezd. A történet egy pontján megérkezik Lili és Kristóf, akik a királyi udvar táncosai, és az ország legtehetségesebb kis táncosait keresik a királykisasszony menyegzője miatt. Az az üzlet köttetik, hogy ha a vándormuzsikus segít a táncos keresésben, akkor Liliék megtanítják táncolni, és akkor mehet velük a menyegzőbe, ahol biztos ott lesz csoda csurákos, a nyalka barna legény, mert olyankor ország világ legjobbjai ott vannak.

A második rész a hangszerbemutatóé és a tánctanításé. A cimbalom, a kaval és más ritmushangszerek bemutatása után, a közönséget játékos módon bevonjuk az előadásba, a közös táncolás által ők is a produkció részeseivé válnak. A program ezen pontján kiemelten fontos szerepe van Fundák Kristófnak és Kaszai Lilinek, akik rutinos, díjakkal elismert táncpedagógusok. A zenekar régóta repertoáron tartott Kecskés című száma kitűnően alkalmas, a tánc-ének-ritmus hármasság megjelenítésére, míg a Ha megfogom az ördögöt című számra az ugrós tánctípus alaplépéseit sajátíthatja el a közönség.  A műsor befejező részében a felszabadult mulatásé a főszerep. Elhangzanak a zenekar elmúlt 16 évének legismertebb slágerei. Az interaktív bemutatót közös fotóval zárjuk 🙂

13.30–17.00 Látogatóközpont bejárata

Állati délután a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvánnyal

Program az állatok világnapja alkalmából

15.00-16.00 E78 koncertterem

Apacuka koncert

Az Apacuka a gyermekeknek szóló zenekarok legújabb generációja! Interaktív, játékos, táncos koncertjeinken változatos stílusú, kizárólag élőben előadott dalok hallhatók, amelyek többek között megtalálhatók a Színes világ és az újonnan megjelenő Hangfalatok című nagylemezeken. A változatosan hangszerelt dallamokban különféle zenei irányzatok is megjelennek, a rocktól a világzenén át a reggae-ig. A zenekar üde színfolt a magyar gyermekzenei palettán. Pálfi Kriszta énekesnő versei, varázslatos hangja és személyisége kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvöl. A dalok mondanivalója, az egyedi stílus és a magával ragadó színpadi produkció teszi különlegessé és emlékezetessé az együttest.

16.00 – Baletterem

Játéktár zeneovi

Ha kíváncsi vagy gyere és kukkants bele: színes lesz és izgalmas, reméljük, mindenki talál számára megfelelő játékot, amiben jól érzi magát.  Ritmusjátékokra, mondókázásra, dalolásra, zenés játékokra,  hangszerekkel való ismerkedésre számíthatsz és az elmaradhatatlan Játéktár dalokra. Ezen kívül igazi közösségi élményre, jó hangulatra. 

16.00 – Oktatóterem

Papp Norbert – Élő UV-fényrajz

Az UV-fényrajz egy speciális fényérzékeny vásznon UV lézerek segítségével jön létre. A lézerek az északi fény jelenségéhez hasonlóan zöld fényt ‘gerjesztenek’ a felületen, ami pár másodperc után elhalványul. Az így rajzolt képek és történetek különös hangulatot teremtve varázsolják el nézőiket.

17.00 – Oktatóterem

Papp Norbert UV-fényrajz kívánságműsor

17.00 – Balett terem

Tanac Táncegyüttes – horvát családi táncház

17.00-18.00 E78 koncertterem

Szalóki Ági – Körforgás

A Körforgás dalai a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. Családi zenés könyv – minden Cipity Lőrinc és Gingalló rajongó legnagyobb örömére.
Szalóki Ágnes – ének, Csókás Zsolt – gitár, Födő Sándor „Fodo” – ütőhangszerek, Kovács Zoltán – nagybőgő, Rácz Krisztián – gitár, Szalai Péter – tabla

18.00-18.40 E78 café

Talamba Ütőegyüttes hangszerbemutató

19.00-19.25  E78 előtere

Tanac táncegyüttes (horvát nemzetiségi – Pécs)

Egyéb programok a Zsolnay Központ területén:

Planetáriumi programok (jegyárak: 1200/800 Ft)

11.00 Mesék az űrhajókról – Vilmos egér a világűrben (5–8, 30 perc)

15.00 Utazás a Marsra (10+, 50 perc)

16.00 Kalandozás a csillagos égbolton (8+, 50 perc)

Programok a 24-es teremben

14.30 Varázsóra – földöntúli kísérletek (6+, 45 perc), jegyárak: 700 Ft

12.30–13.30 Látogatóközpont bejárata

A Napba lehet nézni!

Biztonságos napfoltmegfigyelés távcsővel (Csak derült idő esetén!)

Jegyárak: A részvétel ingyenes!

19.30 Csillagterasz

Távcsöves bemutató (Csak derült idő esetén!)

Jegyárak: A részvétel ingyenes!

NKA25

VÁROSOK és FESZTIVÁLOK

Budapest

Bach Mindenkinek Fesztivál: „a fesztivál egy napja” rendezvényen lesznek családi/gyermek koncertek, filmvetítés, mely bemutatja a fesztivált és sajtónyilvános stáb ülés is…

A38: a 15 éves A38 Hajó köszönti a 25 éves Nemzeti Kulturális Alapot…

Budapest Ritmofesztivál: Várkonyi Csibészek és Roma Ritmokoncertek

az Akvárium Klubban…

Eger

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál: a fesztivál két állandó résztvevője, házigazdája a Cantus Agriensis Énekegyüttes és a Savaria Barokk Zenekar közös hangversenye minden korosztály részére.

Kecskemét

Kodály Művészeti Fesztivál/Kecskeméti Tavaszi Fesztivál/Kecskeméti Téli Fesztivál/ Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál: az 1966-ban alakult, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. fenntartásában működő 25 esztendős Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a kecskeméti fesztiválok mellett a magyar és a nemzetközi zenei élet prominens résztvevője. Rendszeresen mutatnak be új magyar műveket és szívügyük az ismeretterjesztés különös tekintettel a legfiatalabb generációra. A hangverseny keresztmetszetét adja Solti Árpád (1986), Junior Príma-díjas, NKA által támogatott zeneszerző alkotói munkásságának. A helyszín a komponista egykori alma matere, a kecskeméti Kodály Iskola.

Szín-Tár, Színművészeti Egyetemek Találkozója: ..miből lesz a cserebogár? – kérdi egy magyar szólás. Ezen a délutánon a kecskeméti Katona József Színház, egykor éles fényű „cserebogarakat” lát újra vendégül, olyan színészeket, akiket egyetemi hallgató korukban vendégek voltak a SZÍN-TÁR Fesztiválon. Mi lett azóta velük? Milyen emlékek fűzik őket az itteni szerepléshez? Ezekről faggatjuk vendégeinket.

Mór

Móri Bornapok, MórikumKultúr-Fröccs Fesztivála város várja mindazokat, akik szeretik a jó minőségű bort, kíváncsiak hagyományainkra és nevezetességeinkre, nemzetiségi kultúránkra, érdeklődnek a kiállítások, zenés és táncos rendezvények, koncertek, mulatságok vagy a látványos szüreti felvonulás iránt.

Nagyvárad

Szent László Napok: a „Visszapillantó” a  Kárpát-medence szerte híres Moszkva kávézóba tervezett program lényegében visszapillantó arra, hogy milyen utat járt be a fesztivál, hol tart most, és előretekintés is egyben arra, hogy mit akar a közönség, a közösség….

Őriszentpéter

Hétrétország: .. a szerek és porták köztiválja …nyíltszívű emberek, értelmes szórakozás, miegymás… Ezen az októberi vasárnapon a porták gazdái együtt, egy helyen ünnepelnek, emlékeznek…

Paloznak

Paloznaki Jazzpiknik:..közös családi szüreti buli..gyerekprogramok…kézművesek, családi traktorozás..

Pécs

Fényfesztivál/Szamárfül/Pécsi Napok/Zsolnay piknik/Sétatér Fesztivál : fő helyszín , program lásd. külön!

Szabadka

Interetno Fesztivál: Ex Libris kiállítás és World Music Selection

Százhalombatta

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál: ..Summerfest közösségi nap 25 év jegyében.

Találkozás a vendéglátó családokkal, fesztivál film megtekintése, kiállítás megnyitása és kirándulás Budapestre hajóút a Dunán

Szeged

Szegedi Szabadtéri Játékok: „NKA 25” a Regionális Összművészeti Központban  (REÖK).

Válogatás a Mihályfi-gyűjteményből kiállítás. Közel 150 alkotást ismerhet meg a közönség, köztük olyan jelentős képzőművészek munkáit, mint Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Nemes Lampérth József, Barcsay Jenő, Czóbel Béla vagy Gulácsy Lajos. A belépés ezen a napon ingyenes..

Szigetszentmiklós

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál:  az idén városunkban első alkalommal megrendezett fesztivál napjait idézzük föl a helyi szereplőkkel, csoportkísérőkkel, tolmácsokkal, és önkéntesekkel videofelvételek, fényképek és a megélt élményekről szóló beszámolók alapján.

Szolnok

„ Parti-túra” Szolnoki Szimfonikus Nyár: zenés kalandozások a szimfonikussal. Családi délelőttön  Mézeskalács koncert, fotókiállítás megnyitó, este  a felnőtt közönségnek szóló templomi koncert.

Torontó:

Nyugat-kanadai Magyar Néptánc Fesztivál

Tura

Hetedhét Hatvan Népmese Fesztivál: a Paramisi Társulat bábjátékával várjuk a gyermekes családokat a fesztivált szervező Galgamenti Művészek Egyesülete székhelyére, a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényházba, Turára..

Zalaegerszeg

Egerszeg Fesztivál, Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – ZALAI TERÍTÉK

Óra 25. Az október 7-én Zalaegerszegre látogatók megismerkedhetnek a megyeszékhely ízeivel, színeivel, hangulataival. Bejárhatják a fesztiválhelyszíneket tájékozódási futás keretében; filmvetítés, szabadtéri kiállítás és kvízjáték során megismerhetik a fesztiválokat; majd a nap végén „időutazást téve” fesztiválhangulatba csöppennhetek egy klubkoncert segítségével. A 25-ös szám jegyében a programok kezdési időpontja „óra 25”.