11. Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásár


Új helyszínen, a Bálna Budapestben 7000 négyzetméteren négy kontinensről 120 galéria, intézmény és művészeti projekt mutatja be több mint 500 képzőművész és fotográfus több ezer alkotását. A nemzetközi esemény megrendezését az NKA támogatja.


A globális képzőművészetben egyre inkább teret nyernek a regionális együttműködések – számolt be Ledényi Attila alapító-igazgató. Az Art Market Budapest ennek a trendnek az erősítése érdekében helyezi idén középpontba a visegrádi országok művészetét, így Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát hívta vendégül, és a közép-európai tematika köré Visegrad Contemporary néven szervez művészeti fesztivált. Utóbbi keretében a számos program között a négy ország művészeti egyetemeinek végzős fotóművész hallgatói diplomamunkáiból is bemutatunk egy különleges válogatást a Bálna épületében New Visegrad Photography címen.

Magyarország összes jelentős művészeti galériája is jelen van a vásáron miközben több nemzet, például Libanon vagy Finnország kiállítói most képviseltetik magukat először; argentin, kolumbiai és chilei galériáknak köszönhetően az idei latin-amerikai jelenlét is.

A Bálnában a vezető magyar galériák is rendkívül erős felhozatallal készültek. A Várfok Galéria például az idén százéves Françoise Gilot előtt tiszteleg, az acb Galéria Bak Imre Ünnep című, 1969-es festményét is elhozta, a Vintage Galéria Maurer Dóra munkáiból válogat, míg a Missionart az Iparterv-generáció több képviselője – Hencze Tamás, Keserü Ilona, Lakner László és Nádler István – művét hozta el. A vásáron továbbá olyan újabb magyar galériák is részt vesznek, mint a Szikra, a Nagyházi Contemporary vagy a Resident Art, ami az alapító szerint jól jelzi, hogy a magyar piac sikeresen vészelte át a karantén-időszakot.


A vásáron belül ma már meghatározó brandként működik az Art Photo Budapest is. A vásár 2014-ben létrehozott fotószekciója Közép- és Kelet-Európában az egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásár. A Bálnában ez a kiállítási komponens külön szintet kapott, ahol többek között kiemelt szakmai partnerként a Robert Capa Központ mutatkozik be.
Emellett a rendkívül széles fotóművészeti választékból két sztárfotóst is érdemes kiemelni: a New Yorkból nemrégiben hazaköltözött divatfotós, Tombor Zoltán szuggesztív erejű képeit, valamint Petra Collins magyar felmenőkkel rendelkező kanadai fotós színpompás modellfotóit. Az Art Market Budapest idén a dizájnhoz is kapcsolódik.

A formatervezés és a képzőművészet közti határvonalak ma már szinte elmosódnak, így a két műfaj közönsége egymáshoz jól kapcsolható. A két terület így kölcsönös előnyökre számíthat azzal az együttműködéssel, amelynek keretében a Bálna földszintjén a Magyar Divat & Design Ügynökség szervezésében 360 Design Budapest címmel látványos kiállítás látogatható.


Aki pedig nemcsak nézni szeretné a művészetet, de előadást is hallgatna róla, az látogasson el az Inside Art konferencia eseményeire, melyek közül vasárnap a fotográfiának a történelmi események feldolgozásában játszott szerepe kerül előtérbe.-nyilatkozta az alapító igazgató.

Az esemény programjai IDE kattintva olvashatók.