18. Busho Film Festival – augusztus 30. – szeptember 4.


Puskin – Kino – Olasz Kultúrintézet – Cervantes Intézet – Budapest

P’Art mozi – Szentendre

„A BuSho nem egy médiakampány az amerikai elnök ellen.”

A fenti mondat – ifj.  George Bush elnöksége idején – 2006-ban volt a BuSho Budapest Short Film Festival kampánymondata, melyet 2005-ben tartottak meg először, és 2022-ben 18. alkalommal lesz látható augusztus 30. és szeptember 4. között.

A BuSho eredetileg hiánypótlásra született, hogy az egyre szaporodó rövidfilmes társadalom számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson Budapesten, ahol nemzetközi mezőnyben bizonyíthatnak az ifjú filmesek. A Gombolyag Alapítvány elnöke Gábeli Tamás elmondása szerint évről évre meghívják a versenybe jutott filmek alkotóit és filmes műhelyek, valamint fesztiválok vezetőit azzal a céllal, hogy az alkotó közösségek részére egy olyan jellegű tartalmas együttlétet biztosítsanak, mely az alkotásokon keresztül egymás értékrendszerének, másságának megismerését teszi lehetővé.

Egyik legfőbb feladatuknak tekintik a Közép-Kelet Európai audiovizuális szektor kulturális identitásának fejlesztését, valamint az alkotások bemutatását szerte a nagyvilágban, mellyel megkönnyíthetik a fiatal szakemberek piacra jutását, és ösztönözhetik a vetített európai művek promócióját és forgalmazását. A főszervező Gombolyag Alapítvány és együttműködő partnerei között több társadalmi szervezet is van, ezért sikeres projektjük a non-profit szektor és a kulturális intézmények együttműködésével jöhet létre.

További társfesztiválok meghívottként vesznek részt a fesztiválon, melynek hosszú távú célja a közös alkotások még szélesebb körben történő terjesztése. A résztvevő országok adják azután a projekt transznacionális dimenzióját.

Ebben az évben Xavi Herrero, az idei nemzetközi zsűri katalán tagja az Ibiza Cinefest szervezője adja elő prezentációját a Cervantes Intézetben.

Nemzetközi zsűri:

Kis Hajni filmrendező és forgatókönyvíró

Xavi Herrero katalán filmrendező és producer, az Európai Filmakadémia szavazattal rendelkező tagja

Laska Pál forgatókönyvíró, a magyar Filmakadémia Forgatókönyvírói Tagozatának elnöke

Wolfgang Leis a Budapest Business School, a Mc Daniel College és a Közép-Európai Egyetem adjunktusa

A fesztivál megnyitója és díjkiosztója az Olasz Kultúrintézetben lesz, a fő helyszín idén is a Puskin Mozi, az esti ismétlővetítések a Kino Moziban lesznek, míg a vidéki helyszín 2022-ben a szentendrei P’Art Mozi.

A 18. BuSho Film Fesztivál támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.