31. Floralia 2022


Római tavaszünnep az Aquincumi Múzeumban

Április 29-től, május 1-ig

„Nyílj ki, gyenge kerti zsenge:

Hébe nektárt hint terád,

Szűz nyakadba Flóra gyenge

Bársonyos palástot ád.”

 (Csokonai Vitéz Mihály: A rózsabimbóhoz)

A Florália, azaz Flóra istennő ünnepe a növényvilág tavaszi ünnepe egyben, nem véletlenül kapta nemzetközi elnevezését (flóra) az istennőről, aki a virágok, növények és a tavasz istennője Zephirosszal, az enyhe nyugati széllel kötött házassága óta. Kultuszát még Titus Tatius szabin király vezette be a Róma alapítását követő években, a Kr.e. III. században, és azóta április és május fordulóján ünneplik.

2022-ben – két év kihagyás után – 31. alkalommal kerül megrendezésre az Aquincumi Múzeum kulturális eseménye. A Floralia az európai kultúra gyökereit táplálja, hiszen a klasszikus antikvitást megfogható közelségbe hozza. Budapest legrégebbi hagyományőrző fesztiválja élményszerűen mutatja be római kori kulturális örökségünket a kísérleti régészet, a zene-és táncművészet, a színház és a gasztronómia segítségével. A programok során minden korosztály találhat magának elfoglaltságot, bizonyítva, hogy a múzeumlátogatás is szórakoztató lehet, hazai és külföldi látogatóknak egyaránt. Ezt segítik a kétnyelvű ismertető szövegek is.

A hétvégi programok között aszfaltrajzversenytől, borkóstoláson keresztül, rabszolgavásár, gladiátorbemutató, kurátori és főigazgatói tárlatvezetés a Minden út Rómába (Aquincumba) vezet kiállításhoz, gyógynövényséta, jóslás és ünnepi menet Flora istennő tiszteletére is a szórakozva tanulást segíti elő a látogatók számára.

Április 29-én, pénteken este hét órától a polgárvárosi amfiteátrumban (nem messze az Aquincumi Múzeumtól) újból Keep Floyding koncertet élvezhet a hallgatóság, ezúttal a Florália részeként. Az élőben játszott Pink Floyd Pompei koncertlemezének darabjait és az ötven éve megjelent Atom Heart Mother lemez dalait játsszák el, kiegészítve néhány opusszal a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here és a The Wall című lemezekről.

A részletes program a múzeum honlapján található.

A Florália a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP támogatásával jött létre.