42 pajtát fog össze a szeptemberben indult PajtaKult projekt


A két hónapja indult PajtaKult projekt több mint 42 pajtát fog össze. A kezdeményezés célja, hogy összehangolják azokat a kulturális törekvéseket, amelyek a Kárpát-medencében fellelhető pajtákban, csűrökben vagy hasonló ipari épületekben zajlanak – mondta a projekt megálmodója a Fonó Budai Zeneházban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

„Úgy látjuk, hogy különösen felértékelődtek azok a kis közösségek, amelyek figyelnek egymásra és hajlandóak meghallgatni egymás gondolatait, szavait. Ezek a közösségek pajták köré is szerveződnek. Ilyen pajtából hazánkban már több mint negyvenkettőt találtunk, amelyek művészeti és egyéb tevékenységeit szeretnénk összehangolni, hiszen ezeken a helyszíneken a zene, a tánc, az építészet és a gasztronómia is jelen vannak” – mondta Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a PajtaKult ötletgazdája és kulturális igazgatója, majd hozzátette: a kultúrafogyasztás szokásai teljesen átalakultak az elmúlt időszakban, a pandémia pedig tovább fokozta a folyamatot.

A projekt ötletgazdája kiemelte: többek között az őriszentpéteri Pajtaszínházat, a viszáki Kultúrpajtát, valamint az Alföldön működő Pusztaszínházat megismerve fogalmazódott meg az a cél, hogy össze kéne hangolni az itt található értékeket. A célok ugyanis közösek, az adott közösségek megerősítése, a sok esetben műemlékké nyilvánított pajták karbantartása és fejlesztése, valamint tevékenységük, programkínálatuk szélesítése. A megvalósult beruházások elsősorban önerőből valósultak meg, a jövőben remélhetőleg sikerül forrásokat szerezni a további fejlesztésekhez – mondta Horváth László.

A PajtaKult projekt szeptember 1-jén indult. A stáb az elmúlt két hónapban bejárta egyebek mellett a kiscsőszi, Kovács Norbert Cimbi által teremtett pajtát, a lovasi Márffy Házat, a turai pajtát, Veresegyházon Katlan Tóni malmát, valamint Ravazd és a Káli-medence egyes pajtáit is.

A projektben résztvevők novemberben és decemberben összesen mintegy húsz eseményt terveznek. Az érdeklődők többek között szombaton a Fonó Budai Zeneházban Parno Graszt-koncerten, november 13-14. között a Szentendrei Skanzenben Szent Márton Újborfesztiválon és Libatoron, decemberben az Őrségi adventi és jazz-sorozaton vehetnek részt – tájékoztattak a PajtaKult szervezői.

A törekvés mellé állt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Művészeti Akadémia, szakmai partnerként pedig a Szentendrei Skanzen és a Hagyományok Háza.