A 14. századi Andachtsbuch kódex restaurálása


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával restaurálta a szentendrei Ars Alba Restaurátor Bt. a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság megbízásából az Andachtsbuch kódexet, mely az apátság gyűjteményének második legrégebbi teljes kötete.

A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár Magyarország legrégibb könyvtári gyűjteménye. Jelentős védett könyvállománnyal (kódex, ősnyomtatvány, korai antikva) rendelkezik, így a nemzeti kulturális vagyon jelentős részét őrzi, gondozza és szolgáltatja. Az 1996 óta Világörökség címmel bíró Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesében elhelyezkedő gyűjtemény része a világ kulturális örökségének is. A Könyvtár a gondos gyűjtés, vásárlás és örökségek nyomán ma körülbelül 400.000 kötettel bír.

A muzeális állományt 19 kódex, 230 ősnyomtatvány, többezer antikva, számtalan érdekes, és ritka könyv, illetve hungarikum alkotja a hasonló jelentőségű és eszmei értékű Kézirattár mellett.

A muzeális állomány legrégebbi darabja egy a 13. századból származó Biblia. Ennél régebbi fragmentumokat is őriz a könyvtár, a legrégebbi egy a 9. századból származó evangelistarium egy lapja.

A második legrégebbi teljes kötet az 1389-ben keletkezett Andachtsbuch. A 14. század végéről származó pergamenre írt kézirat német nyelvű, két színnel iniciált kötet. Egykorú kötése vörös egészbőr fatáblákon, öt-öt réz csúszógombbal mindkét táblán, két szíjjal és kapoccsal. A gerincbőrt szolid vaknyomásos léniával
díszítették a bordák menetén.

A kötet első részében naptárat találunk – csillagászati magyarázatokkal. Ezt követi maga az imádságoskönyv, melyben Krisztus szenvedéséről és keresztjéről, valamint Szűz Máriához és Mária örömeiről és szenvedéséről szóló imákat olvashatunk A kéziratot több kéz írta, a fekete és barna tintával rótt gótikus betűvel írt szöveget rubrumozott (rubrum a kódexek vörös színű vonalzása) részletek, piros és kék iniciálék, geometrikus díszítések tagolják. A kézirat 15. századi fatáblás, vörös bőkötésén a kapcsoknak csak a nyomai láthatók ma már. A kötet nemcsak a pannonhalmi könyvtár becses darabja, hanem országos szinten is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a „magyar történelem zivatarában” a középkori könyvállomány szinte teljesen megsemmisült.

Ezért is rendkívül örömteli, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megújulhatott és méltó kiállítási helyén a Pannonhalmi Főapátság Könyvtárában megtekinthető az ezerháromszázas évek végén osztrák-bajor területen keletkezett kódex.