A KÉK programjai, az ezekhez nyújtott támogatások szerepe és a jövő is szóba került…- interjú


A Kortárs Építészeti Központ gimiseknek szervezett városi sétáit vagy éppen Mentorprogramjait is támogatta már az NKA. Az intézmény kulturális programjai az építészet és a város működését értelmezik, szakmai munkájuk aktívan hozzájárul ezek innovatív fejlesztéséhez. Ezekről és a jövőbeni tervekről is kérdeztük a szervezetet, amelynek nevében Szőke Tímea design- és művészetmenedzser, a KÉK Ügyvezető testületének tagja válaszolt.

Szőke Tímea
fotó: kek.org.hu

A KÉK programjait rendszeresen támogatja az NKA. Miben nyújtott támogatást a szervezet az elmúlt pár évben?

A KÉK megalakulása óta szinte minden évben pályázik az NKA különböző kollégiumaihoz és túlnyomórészt támogató hozzájárulást is nyer projektjeinek megvalósításához. Az Építőművészet Kollégiuma rendszeresen hozzájárul zászlóshajó projektjeink költségvetéséhez, de kaptunk már támogatást egyedi tematikus konferenciák szervezésére az Örökségvédelem Kollégiumától, a Filmművészet Kollégiuma pedig támogatja az Építészeti Filmnapok programunkat. Emellett a korábbi ciklusban futó Kreatív Európa projektünk önrészének fedezéséhez is nagyban hozzájárult az NKA.

Tudnának-e néhány olyan konkrétumot említeni, amelynek megvalósítása a támogatás nélkül nem jött volna létre?

Az NKA támogatások leginkább a kisebb léptékű projektjeink, eseményeink megvalósításához járulnak hozzá, mint például a Városi Séták Gimiseknek vagy a Mentorprogramunk. Gyakran ezen események kereteiben kísérletezünk különböző módszertanokkal, formátumokkal, amelyekre később nagyobb léptékű projekteket tudunk építeni.

Miként mutatná be a KÉK-et?

A KÉK független szakmai szervezet, amely az építészet, az épített környezet és a városfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Kulturális programjaink az építészet és a város működését értelmezik, és szakmai munkánk aktívan hozzájárul ezek innovatív fejlesztéséhez.

A KÉK többek között kiállításokat, konferenciákat, fesztiválokat, képzéseket, tematikus sétákat, szakmai és közönség eseményeket szervez. Ezek mellett olyan hosszú távú tevékenységeink vannak, mint a közösségi kertek működtetése, városrészek elemzése és fejlesztése a helyi közösségek bevonásával, illetve számos városra kiterjedő, partnerekkel végzett tematikus városfejlesztési programok létrehozása és megvalósítása. A közönségprogramok és szakmai tevékenység mellett képzéseket, gyakornoki és mentorprogramot is működtetünk közösségi irodaként, rendezvénytérként és galériaként működő központunkban. A KÉK szakértői tanácsadóként intézmények fejlesztéseiben, városfejlesztési programokban és építészeti projektekben vesznek részt.

Min dolgoznak jelenleg?

Jelenleg 24 futó projektünk van, amelyek között szerepelnek a minden évben megrendezett zászlóshajó rendezvényeink, mint például a Budapest100, az Építészeti Filmnapok, a Trust Your Architect beszélgetéssorozat, az ArchiKids interaktív családi fesztivál, a már említett Közösségi Kertek vagy a rendszeres Városi Séták és a Pecha Kucha építész-designer prezentációs estek is. Emellett számos nemzetközi és hazai hosszútávú együttműködésben veszünk részt, mint például az idén záruló, immár második ütemben megvalósított DANUrB+ program, amely a Duna-menti települések kulturális értékeinek népszerűsítésével, turisztikai fejlesztésével foglalkozik regionálisan. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban a Tájtéka projektünkkel veszünk részt, amely a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatával foglalkozik. Újbudán pedig részt veszünk a CUP – Cultural Urban Platform városfejlesztési projektben is, amely a kerület kreatívipari szereplőit célozza.

Nyitókép: 14+Budapest – KÉK Városi Séták

Fotók: Sivák Zsófia