A legrangosabb állami elismerésekkel tüntették ki az NKA több kollégiumának vezetőjét, tagját


Minden évben március 15-én adják át az állami kitüntetéseket Budapesten, többek között a legrangosabbakat, mint a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Idén 10 olyan személyt is kitüntettek, akik a Nemzeti Kulturális Alap Kollégiumainak szakmai munkáját is hozzáértéssel és segítik.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át az NKA Zeneművészet Kollégiumának tagja, SOMOGYI-TÓTH DÁNIEL karmester, orgonaművész, a debreceni Kodály Filharmónia igazgató-művészeti vezetője, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház operaigazgatója, Debrecen város főzeneigazgatója.

SALAMIN FERENCET, az NKA Építőművészet Kollégiumának vezetőjét, Ybl Miklós-díjas építészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a hagyomány továbbélését szolgáló organikus-regionális építészet remekeit kiérlelő tervezőmunkája elismeréseként Kossuth- díjban részesítették.

Széchenyi-díjjal ismerték el HERMANN RÓBERT történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma vezetőjének több évtizede példaadó szakmai megalapozottsággal és magas színvonalon végzett kutatói és oktatói tevékenységét, a nemzetközi történelemtudományt is gazdagító tudományos munkásságát.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott MARKOVITS ALÍZ közgazdász, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, az NKA Veszprém 2023 Ideiglenes Kollégiumának vezetője.


Az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt és Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést- vehetett át az NKA Fotóművészet Kollégiumának vezetője, KŐRÖSI ORSOLYA kulturális menedzser, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Nonprofit Kft. alapító ügyvezetője.

DR. KENYERES ISTVÁN történész, főlevéltáros, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke, címzetes egyetemi tanár, az NKA Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma vezetője a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült PÁL ISTVÁN “SZALONNA” Liszt Ferenc-díjas népzenész, érdemes művész, a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes főigazgató-helyettese, művészeti vezetője, a Szalonna és Bandája zenekar művészeti vezetője, az NKA Halmos Béla Program Kollégium tagja.

Magyarország Érdemes Művésze díjjal ismerték el az NKA Iparművészet Kollégiuma vezetője, HEFKÓ MIHÁLY DLA Ybl Miklós- és Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszék főiskolai docense, továbbá az NKA Zeneművészet Kollégiuma tagja KASSAI ISTVÁN Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja művészeti tevékenységét.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át a természettudományok fiatalok körében való népszerűsítése érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Bernert Zsolt antropológus, főmuzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, az NKA Múzeumok Kollégiuma tagja.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!