A Magyar Írószövetség átadta az idei Arany János-díját


Koszorút helyez el Borbély Rita alelnöki kabinetvezető, Nemzeti Kulturális Alap

Október 23-án az írószövetség székházának udvarán emlékműsorral és koszorúzással emlékeztek az 56-os forradalom és szabadságharc hőseire, majd átadták az Arany János–díjat. Az 56-os emléktáblánál koszorút helyezett el mások mellett a Nemzeti Kulturális Alap is.

Idén Árkossy István író, képzőművész vehette át az elismerést, aki 1943-ban született Kolozsváron. A Kolozsvári Képzőművészeti Egyetemet grafika szakán 1966-ban diplomázott. Két évtizeden át a kolozsvári Utunk irodalmi-művészeti hetilap grafikai szerkesztője volt. 1987-óta Budapesten él. A kolozsvári grafikai iskola egyik legsokoldalúbb egyénisége, valamennyi műfaj és eljárás (rajz, fametszet, monotípia, rézkarc, kollográfia, illusztráció, plakát, folyóirat arculat, táblakép-grafika stb.) birtokbavétele után rendezte be művészi képzeletének műhelyét.

Egész szemléletével a maga értékrendjének, kora szellemiségének, humánumának hű krónikása, érzékeny felmérője és felmutatója. Látásmódjának legmegfelelőbb rokonítása a költői képpel eshet, annak lebegő szabadságaival él, s így elmélyült szemlélője számára még mutatja, őrizgeti is azt az eltűnődő, álmodozó rácsodálkozást a világ dolgaira, a létezés és pusztulás lehetséges látványaira, ami az álmodozókra, a “költőkre” mindenkor olyan jótékonyan jellemző. Árkossy tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének.

Az Arany János irodalmi díjat 1995-ben alapították, melyet a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának kuratóriuma ítél oda évente a magyar irodalom értékeinek védelme, gondozása terén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként.

Forrás: vandorfeny.hu