„A moziknak követniük kell a trendeket”


„Egy jó állapotú épület, egy kényelmes moziterem, egy jó technikai színvonalú vetítés alap követelmény már régóta” – mondta el Varga Gabriella, az Apolló Mozi mozivezetője azzal kapcsolatban, hogy a mozi infrastrukturális fejlesztését a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Miként halad az infrastrukturális fejlesztés. Mikor kezdődött és meddig tart?

A mozik műszaki szinten tartása egy folyamatosan változó, megújuló folyamat, aminek nincs eleje vagy vége. Új berendezések, új technológiák bukkannak fel, a moziknak pedig követniük kell a trendeket.

Milyen munkálatokat takar az infrastrukturális fejlesztés?

Az infrastrukturális fejlesztés alá sok minden megújítása tartozik a mozikban is: a vetítéstechnikai berendezések (vetítőgépek, tartozékok), a hangtechnika (erősítők, hangfalak), a vetítővászon, a moziszékek, a termek és a közlekedő folyosók, a vizes blokkok, a légtechnikai berendezések (légcsere, hűtés-fűtés), végül ide tartozhat az épület állaga, amiben a mozi működik.  

Milyen új lehetőségeket nyit meg a fejlesztés a mozi számára?

A folyamatos technikai, műszaki fejlesztések azért fontosak, mert ezek adják a legfontosabb benyomást a moziról a nézők számára. Egy jó állapotú épület, egy kényelmes moziterem, egy jó technikai színvonalú vetítés alap követelmény már régóta. Ma már art mozik nézői is igénylik az európai színvonalú mozit és filmvetítést. A fejlesztésekkel tudjuk a nézőinket megtartani, új célcsoportokat bevonzani. Ezen kívül a mozi rendezvényeihez is elengedhetetlen a kiváló technikai háttér, a különböző vetítéstechnikai eszközök adják az alapot a szervezéshez, az események befogadásához.

Miként alakul a mozi látogatottsága az elmúlt három évben?

A 2021-es év még erősen a Covid hatása alatt állt, az első négy hónapban zárva volt a mozi. Az év további részében is végig egy radikálisan visszaesett nézőszámmal üzemeltünk. 2022-től kezdődött egy lassú visszaépülés (ez valójában még mindig tart), ami 2023-ban már bíztató ütemben folytatódott. Mára szinte elértük a járvány előtti számainkat.

Nézőszámaink:

2021 – 14.962 fő

2022 – 22.831 fő

2023 – 29.078 fő

Miként segíti a mozi működését az NKA támogatása?

A mozi könnyebben, kiszámíthatóbban tud technikai fejlesztéseket tervezni, elérhetünk olyan eszközöket, olyan fejlesztéseket, amiket önerőből nem, vagy csak nagyon nehezen, sok éves lemaradással tudnánk megvalósítani. A pályázatok segítségével egy jól működő, jó állapotú mozi képét tudjuk kommunikálni a nézőink felé.