A múzeum teljes szakmai munkáját átszövik, segítik az NKA-tól elnyert pályázati források


Prosek Zoltánnal, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójával beszéltünk arról, hogy szakmai tevékenységüket hogyan befolyásolja a Nemzeti Kulturális Alap támogatási rendszere. Elmondta, hogy többek között az épületfelújításokat, a kutatói munkát, a gyűjteménygyarapításokat, a restaurálást, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, gyerektáborokat, kiadványokat, konferenciaszervezést is érintik a támogatások.

Prosek Zoltán

A Magyar Géniusz Program pályázatára a Ferenczy Múzeumi Centrum idén 65 millió forintot nyert el. Mire tudták fordítani a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatást?

A Magyar Géniusz Program támogatásával a múzeum egyedülálló képzőművészeti gyűjteményéből egy hiánypótló, nagyszabású, évente újragondolt és újrarendezett állandó kiállítás nyílhat meg Párhuzamos narratívák címmel. Az újrarendezés terveink szerint participatív módon történik majd, azaz a tárlat kurátorain kívül a múzeumpedagógusaink szakmai vezetésével a művészetszeretők, a művészetközvetítő foglalkozásokon résztvevők is érvelhetnek majd a rendezés újabb szempontjainak beemeléséről. A friss szerzeményeinket is az évente megújuló tárlatunkon tervezzük bemutatni látogatóinknak. A fogadótér és a látogatói útvonal újratervezésével, a közösségi terek, múzeumshop, kávézó és múzeumi udvar kialakításával, átrendezésével a múzeum közösségi központtá, kontaktus zónává válik, ahol a helyi közösségek lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Reményeink szerint szélesebb körből tudjuk majd látogatóinkat bevonzani és hosszabb ideig a múzeumban marasztalni őket.

Szintén a Magyar Géniusz Programon belül vált lehetővé, hogy az Európai Iskola kutatási programban a jövőre nyíló, nagyszabású Európai Iskola kiállítás előkészítése részeként végzett kutatómunka, valamint a tárlat kísérő katalógusában megjelentetni kívánt tanulmányok elkészítése is megvalósulhat.

Hogy áll a MűvészetMalom középső szárnyának rekonstrukciója?

A Ferenczy Múzeumi Centrum 224 millió forint támogatást nyert el 2022-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A szentendrei önkormányzat a MűvészetMalom felújítására az elnyert pályázati forráshoz további 87 millió forintot tesz hozzá. 

A MűvészetMalom középső szárnya új funkcióval bővül az EMMI (jelenleg KIM) támogatásával.  Az épület földszintjén olyan többcélú rendezvényterem működik majd, ami igazi közösségi térként várja majd a látogatóit: helyet ad majd pódiumbeszélgetéseknek, művészeti, helytörténeti és régészeti tematikájú konferenciáknak, szakmai előadásoknak, irodalmi felolvasóesteknek, kamarakoncerteknek.

A földszinti épületrészben a rendezvénytermen kívül gyerekfoglalkoztatót is kialakítunk, ahol a MűvészetMalom kiállítótereiben látható tárlatok feldolgozása történhet majd meg múzeumpedagógiai foglalkozások keretein belül.  Ez a fejlesztés a múzeum falai között évek óta zajló magas színvonalú múzeumpedagógiai munkának teremt majd méltó helyszínt.

A felújítási munkák 2022 nyárelején kezdődtek el, a jelentős átalakítási munkálatok közül eddig az épületgépészeti, utólagos szigetelési munkák és a nyílászárók beépítése valósult meg.

Milyen szerepe van a Nemzeti Kulturális Alap egyéb támogatásainak a Ferenczy Múzeumi Centrum életében?

A múzeum teljes szakmai munkáját átszövik, segítik az NKA-tól elnyert pályázati források. Intézményünk több olyan fontos célt tud megvalósítani a támogatásból, mint amilyen műtárgyak vásárlása a képzőművészeti, fotóművészeti, iparművészeti, helytörténeti és irodalmi gyűjteményünk valamint az adattár számára. Szintén az NKA segíti állományvédelmi és restaurálási munkánkat speciális eszközök, konzerválási, restaurálási, szakszerű tároláshoz szükséges anyagok és műszerek beszerzésének támogatásával. Tervásatások, illetve régészeti lelőhelyek feltárását követő állagmegóvó betemetése valósulhat meg pályázati forrásból, különböző tematikájú konferenciákat tarthatunk (közösségi régészeti, Vajda Lajos, Jogos önérzet, [Szét]tördelt hagyományok) és irodalmi beszélgetéssorozatokat (Megannyi Mészöly, Keresztrím).

Idén már másodjára rendeztük meg az NKA támogatás segítségével a Nyitott Templomok Hétvégéjét, ami Szentendre felekezeti és nemzetiségi sokszínűségét ünnepli három napon keresztül. A vallási közösségek és a város kulturális intézményeinek aktív részvételével összeállított összművészeti programok várták a fesztiválozó közönséget Szentendre csak erre a hétvégére megnyíló templomaiban, gyülekezeti tereiben.

Közösségi régészeti nyári gyerektábort (Legyél te is kincskereső!) is szervezhettünk. A Szentendrei járás iskoláit látogató gyerekek a múzeumpedagógiai foglalkozásokra erre a célra szervezett buszokkal jöhetnek a támogatásnak köszönhetően.

Évek óta NKA-támogatás segítségével jelentetjük meg múzeumi évkönyveinket (Studia Comitatensia) és a könyvkiadásban is jelentős szerepe van: konferenciakötetek (Jogos önérzet, [Szét]tördelt hagyományok), régészeti tanulmánykötetek, kiállítási katalógusok készülhetnek el. A múzeum szervezte művésztelep már második alkalommal valósulhatott meg idén az NKA jóvoltából és a Szentendrei Grafikai Műhely technológiai eszközfejlesztése keretében színre kalibrált monitort és digitális rajzpadot vásárolhatunk a forrás felhasználásával.

Milyen kiállítások megvalósításában játszanak szerepet a támogatások?

Képzőművészeti kiállításaink mellett irodalomtörténeti, régészeti, etnográfiai és helytörténeti tárlatok megvalósításában játszik szerepet a támogatás. Az utóbbi években látogatható tárlataink között – a teljesség igénye nélkül – kiállítás nyílt Csákány István munkáiból, a Vas István évforduló alkalmából irodalomtörténeti kiállítást rendeztünk, megnyitottuk Deim Pál retrospektív tárlatát és jövőre nyitjuk az Európai Iskola nagyszabású kiállításunkat.

Virtuális kiállításaink segítségével az érdeklődők online járhatják be a Czóbel, Kmetty, Ferenczy Noémi, Barcsay, Vajda Lajos és helytörténeti tárlataink tereit: https://femuz.hu/virtualis-kiallitasok/.

Honlap készült az Újvidéki Orfeuszok című, az Új Symposion folyóirat történetét feldolgozó irodalomtörténeti kiállításunkhoz, így a tárlaton olvasható, látható szövegek, tárgyak, interjúk utólag is elérhetők, elolvashatók, meghallgathatók.

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum