A Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága a tavalyi év beszámolóiról döntött


Prof. Dr. Kásler Miklós elnök részvételével ma tartotta soron következő ülését az NKA Bizottsága, amelyen a Kollégiumok 2021. évi beszámolói és az EMET éves beszámolója volt napirenden

Az ülést Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a kultúrának, a kultúra támogatásának igen nagy szerepe volt a választások sikerében továbbá, hogy a Nemzeti Kulturális Alap tevékenysége meggyőző és egyedülálló. Hozzátette, hogy az Európai Unióban GDP arányosan Magyarország fordítja a legtöbbet (1,3%) kultúrára, míg ez az arány az Unióban átlagosan mindössze 0,4 %. Mint fogalmazott a Nemzeti Kulturális Alap fő célkitűzése a nemzeti kultúra támogatása, amely kapcsán a magyar kultúra alkotóinak figyelmébe ajánlotta az Árpád-kort, mint forrást, hiszen – véleménye szerint – ez a korszak manapság is tanulsággal szolgál.

A képen balról jobbra: Szántai Irén, EMET főigazgató-helyettes, NKA igazgató, Bús Balázs, NKA alelnök, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, NKA elnök, Monszpart Zsolt, EMET főigazgató

Szavai után Bús Balázs, az NKA alelnöke felkérte a kollégiumi vezetőket beszámolójuk megtartására. A vezetők a kollégiumi pályázatok kapcsán összegyűjtött tapasztalataikat, észrevételeiket is megoszthatták a Bizottság tagjaival, melyek közt több konstruktív javaslat is elhangzott.

Végül az NKA Igazgatóságának 2021. évéről Szántai Irén, főigazgató-helyettes, az NKA igazgatója számolt be. Elmondta, hogy a tavalyi évben 18 állandó Kollégium (10 művészeti tematikájú, 8 nem művészeti tematikájú) és 6 Ideiglenes Kollégium működött. A 24 Kollégiumhoz összesen 10 638 pályázat érkezett, melyből 7265 részesült támogatásban.

A Bizottság mindkét napirendi pontot egyhangúlag elfogadta.