A pásztorfurulya örökségét tartja meg a Pásztorcsillag Alapítvány


A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Csoóri Sándor Program keretében idén is 2,5 milliárd forintot biztosít a népi kultúra közösséget teremtő műfajai számára.

A Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése. A magyar népi kultúra, népművészeti értékek társadalmi elfogadottságának, beágyazódásának fokozása, alapértékként való kezelése

Pályázhatnak hazai néptáncegyüttesek, a határon túli néptáncegyüttesek, a táncházak, a tárgyalkotó népművészeti közösségek, népzenei együttesek, népdalkörök szakmai támogatására, programok megvalósítására a közösségek megerősítésére Népzene-oktatási programok megvalósítására fordítható

Vissza nem terítendő támogatást kapnak a meghívásos pályázaton résztvevő magyarországi országos hatókörű népművészeti, a határon túli regionális jelentőségű civil népművészeti és a Magyarországi regionális és vármegyei hatókörű népművészeti szakmai szervezetek.

A Pásztorcsillag Alapítvány a pásztorfurulya örökséget igyekszik megtartani Dóra Áron és Legeza Márton népzenei előadóművészek vezetésével. Számos népzenei tábor, tanfolyam, zenepedagógiai kezdeményezés fűződik a Pásztorcsillag Alapítvány nevéhez.

Legeza Márton elmondása szerint fontosnak tartják, hogy eredeti fa pásztorfurulyákat használhassanak a diákok, mert az zeneileg is más lehetőségeket képvisel, mint a műanyag hangszerek. A népi játékok és a néptánc is szorosan kapcsolódik a pásztorfurulya világához.

 „A tanítás, nevelés. Nem az a fontos, hogy tanulja meg a dallamot a diák, hanem hogy ő belőle milyen ember fog válni. A népzene tanítása egy lehetőség, egy eszköz, hogy egész embert neveljünk. Minden tanulási folyamatban elkerülhetetlen a személyes megérintődés, a nagy öregek mintái, akikkel még lehet találkozni, és akik ezt a nyelvet anyanyelvi szinten használták, nagy motivációt adnak. A népzenei hagyomány azért őrződött meg, mert igaz, jó, szép és hasznos. Egy olyan kultúra utolsó képviselőivel lehet kapcsolatba kerülni, ami elmúlóban van. Igyekszünk a Pásztorcsillag Alapítvány munkáját úgy felépíteni, hogy legyenek az év során olyan alkalmak, amikor elmélyítik, és az élményekkel gazdagítják a tudásukat. Sokszor egy egyhetes tábor többet ér, mint az év többi napja.” – vallja Dóra Áron, kiegészítve azzal, hogy szerinte a népzene és a néphagyományok ismerete elengedhetetlen lenne a közoktatásban. Nemcsak egy zenei gondolkodásmódot hoz magával a népzene ismerete, hanem annak a közegnek a megismerése, ami ezt a zenét kitermelte, és ami elmúlóban van.

A Pásztorcsillag Alapítvány tevékenységét nagyban segíti a Csoóri Sándor Alap támogatása.