A pünkösdi harmatnak gyógyító ereje van


A húsvét utáni negyvenedik nap áldozócsütörtök, mely Jézus mennybemenetelének ünnepe, az ötvenedik nap pedig pünkösd, amely napon a Szentlélek leszállt az apostolokra, akik ennek következtében különféle nyelveken kezdtek beszélni, az összesereglett, csodálkozó népből ki-ki a maga nyelvén hallotta a prédikációt. A szentlélek kiáradásának hatására sokan megkeresztelkedtek, ekkor alakultak az első keresztény közösségek, így a pünkösd az egyház születésének ünnepe is. 

Pünkösd havának májust nevezik, ám maga a pünkösd, mozgóünnep lévén, a húsvét idejétől függően május 10. és június 13. közé eshet: idén május 19-20-án ünnepeljük. A pünkösdi hagyományok, mint néphagyományaink általában, keresztény és ősi pogány elemek keveredéséből jöttek létre.

Sok helyen tartottak ezen a napon búcsújárástpünkösdi királyválasztást, mint azt Jókai Mór Egy magyar nábob című regényében is olvashatjuk, de sok helyen pünkösdi királynét is választottak a kislányok közül, aki díszes menet élén járta be a falut házról-házra. A fehérbe öltöztetett, fátyollal vagy piros mintás kendővel borított királyné a kosarában rózsaszirmokat vitt (az egyik legelterjedtebb pünkösdi jelkép), amivel meghintette az ajándékozókat. 

pünkösdölés (más néven mavagyonjárás vagy mivanmajárás) egy énekes-táncos adománygyűjtő pünkösdi népszokás volt az Alföldön, gyakorlatilag a pünkösdi királynéjárás egyik változata.

májusfa (más néven májfa vagy jádzófa) is több helyen fontos szerepet játszott a pünkösdi ünnepkörben. A Zempléni-hegyvidék falvaiban pünkösdkor állították a májusfát.

A néphit szerint a pünkösdi harmatnak gyógyító-, varázsereje van. Ezért egyes helyeken pünkösdkor harmatot szedtek, amit a szembaj és szeplő ellen használtak orvosságként.

A legjelentősebb és legismertebb pünkösdi hagyományok közé tartozik a máig is élő búcsújáróhely, Csíksomlyó, mely az utóbbi években nem csak keresztény, de összmagyar zarándokhellyé is vált.

A pünkösdi hagyományok és népszokások országszerte kulturális programok formájában élnek tovább kiegészülve a helyi hagyományok és kulturális élet kiemelkedő eseményeivel. 

Ezek a programok sok esetben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jönnek létre.

Közhírré tétetik! – Kicsi Pünkösd napja népi-vásári forgatag címmel tartanak kulturális programokat Epölön. A gyermekek számára a Kezeslábas Társulat drámapedagógiai elemeket tartalmazó előadása Honti György Jászai Mari-díjas színész rendezésében, a felvidéki Pro Traditione-díjas Écsi Gyöngyi bábelőadása, a Taurin Cirkuszcsoport Gólyalábas, valamint Tűzzsonglőr produkciója nyújthat felejthetetlen élményeket.

Laczkó Péter Vándorfényképész, Körtükrészetinyolcszögvény címmel tart bemutatót a korabeli fényképészeti eljárásokról.

Mayer Orsolya a Csillagszemű Táncegyüttes bicskei csoportjának vezetésével pedig a Mayer Néptáncműhely tart néptáncelőadást és táncházat az érdeklődőknek.

Cantus Agriensis Kulturális Egyesület 30 éve alakult. A Pünkösdi ünnepekhez kapcsolódva több szabadtéri programot terveznek ahol a közönséget is szeretnénk bevonni a közös éneklésbe. Olyan dalokat is énekelni fognak melynek a szerzője Gárdonyi Géza. Sokan nem is tudják, hogy Gárdonyi dalokat írt, verseket zenésített meg, s ennek bemutatásában és megismerésben segítenek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Irodalomtanszékének előadói és Gárdonyi Gáza ükunokája, Keller Péter.

Programok:

május 17. péntek 17 óra

Helyszín: Kis Dobó tér

Énekelj velünk!

Utcazenei hangverseny – Fesztivál hívogató

Egri kórusok közös éneklése / kánonok, bordalok/

május 17. péntek 19 óra

Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem díszterme

Nyitóhangverseny

Közreműködik a Cantus Agriensis Kórus és barátai

Vezényel: Gergely Péter Pál

május 18. szombat 10 óra

Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház

Karnagyi klub – Éneklő Magyarország

Karnagyi mesterkurzus, továbbképzések, repertoárbővítés, kortárs művek betanításának nehézségei, énekkar az iskolában.

május 18. szombat 14 óra

Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház

Éneklő Magyarország – Fesztivál Hangverseny

május 18. szombat 16 óra

Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház

Éneklő Magyarország – Minősítő Hangverseny

május 18. szombat 19 óra

Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház

Baráti találkozó ismerkedési est

Szerenád a város közterein (Végvári vitézek tere, Eszterházy tér)

május 19. vasárnap

A kórusok templomi fellépése

Az énekkarok közreműködnek a város templomaiban a szentmiséken, istentiszteleteken.

Önálló hangversenyek Eger és a környező települések templomaiban

május 20. hétfő 15 óra

Helyszín: Érsekkert zenepavilon

Legyen a zene mindenkié

„Amihez csak a nyári ég kell” (részlet Gárdonyi Géza Harmónika című dalából)

Kevesen tudják, de igen jelentős volt Gárdonyi zenei munkássága, önálló dalszerzőként is ismert. Nemrégiben előkerült dalainak, magyar nótáinak kottája.

Ezen a rendezvényen fellépnek a fesztiválon résztvevő kórusok, és szólisták, a programban néhány jellegzetes szerzemény is elhangzik, melynek Gárdonyi volt a szövegírójavagy megzenésítője. 

A zenei műsorszámok között Jámbor Ildikó újságíró kérdéseire Keller Péter (Gárdonyi unokája, fertálymester), és Cs. Varga István irodalomtörténész válaszol.

Szalkszentmártonban a Szederinda Néptánc Egyesület szervezésében kerül sor a Pünkösdi Forgatag elnevezésű fesztiválra. A fesztivál a pünkösdi néphagyományok köré épül, mint a pünkösdi király és királynő választás, májusfa kitáncolása. Ennek keretében a környező néptáncegyesületek gyermekcsoportjai mutatják be produkciójukat, emellett a helyi és környéki kézművesek és őstermelők számára is biztosítanak értékesítési formát kirakodóvásár keretein belül. A gyermekeket ingyenes programokkal lepik meg, mint például: kézműves műhely, népi játszótér, ugrálóvár, lovaskocsi pecsétgyűjtés tombolával. 

Gencsapátiban Pünkösdi hétvége címmel tartanak programokat május 17. és 19 között. A programsorozat nyitányaként 2024. május 17-én 19 órától láthatja a közönség a Magyar Állami Népi Együttes Táncos magyarok című műsorát. Majd másnap 2024. május 18-án a Mozdulj Gencsapátiért Egyesület és a Gencsapáti KSE szervezésében sportnap lesz kicsik és nagyok részvételével.

Pünkösdvasárnap 2024. május 19-én már 27. alkalommal kerül megrendezésre a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál, ahol 17 néptáncegyüttes, 4-500 táncos mutatkozik be. 

19:30–tól Laposa Julcsi & The Band lemezbemutatóját, 

21:00 órától a Ritmusa Zenekar koncertjét és mulatságát.

szentendrei Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep programjai bepillantást engednek az élő örökség közösségeinek színes hagyományaiba. Két napra kézműves remekekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel telik meg a múzeum. Ebben az évben a kézműves hagyományok állnak a rendezvény fókuszában. A látogatók népi mesterségek titkait ismerhetik meg, beállhatnak a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, élvezhetik a különböző tájegységek muzsikáját, és gyönyörködhetnek a különféle vidékek viseleteiben. Emellett olyan különleges tradíciókkal találkozhatnak, mint a selmeci diákhagyományok, a Mária-tisztelet vagy a kőszegi „Szőlő Jövésnek” hagyománya. A táncos és kézműves közösségek mellett gasztronómiához kötődő örökségek is bemutatkoznak, mint a birkapörkölt főzésének karcagi hagyománya vagy a borsodnádasdi molnárkalács.

A fertődi Esterházy-kastély kertje Magyarország legnagyobb barokk kertegyütteseként a magyar kertörökség kiemelten fontos része, amely egyben Európa második legnagyobb barokk kertje, így az európai kertörökségek között is jelentős. A franciapark mellett a 20. században kialakított angolkert és rózsakert is látogatók ezreit vonzza. A Pünkösd Eszterházán programsorozat keretében Balogh Eszter üvegművész ólomüveg-kiállítása, üvegfestés, esküvői fotókiállítás is várja az érdeklődőket. Pünkösdhétfőn Haydn Eszterházán címmel tart előadást Rácz Márton karmester. Több vezetett séta is indul. A témák: Eszterháza zenei élete és az azt meghatározó emblematikus helyszínek, Kertek és a klímaváltozás (az angolpark), Színek, illatok, élmények (a Cziráky Margit-rózsakert).

A programok többsége ingyen látogatható a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően.

Fakultatív programok: Városnézés, kirándulások, Szilvásvárad – Szalajka-völgy, Bélapátfalva – Apátsági templom

A programok ingyen látogathatók a Nemzeti Kulturális Alaptámogatásának köszönhetően.f