A Szimultán Művészeti Iskola és a Budai Rajziskola fejlesztését támogatta az NKA


A Szimultán Művészeti Iskola, valamint a Budai Rajziskola – Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium technológiai eszközfejlesztésére hárommillió forintot ítélt meg a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Kollégiuma.

A Budai Rajziskola fennállásának 30., a Szimultán Művészeti Iskola fennállásának 25. évfordulója közeledtével a két nagy múltú intézmény 2023 szeptemberében fuzionált.

Ennek kapcsán megrendezett kiállítás megvalósításához, valamint az intézményekben folyó kiemelkedő, nemzetközi szinten is elismer művészeti oktatás további szintre emeléséhez, fejlesztéséhez nyújtott támogatást a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészet Kollégiuma.


„Eszközfejlesztéseinkkel célunk oktatóink munkájának segítése, ezzel előre mozdítva tanulóink kortárs művészet irányába történő gondolkodás és látásmódját, megkönnyítve mind az intézményi közös munkát, mind pedig az önálló aktív alkotói tevékenységet. Ez további előrelépést jelent képzéseink egyediségének kialakításában, formálásában” – mondta el Bukta Norbertné Török Sára Eszter iskolavezető, üvegművész.

Az elkészült alkotások évről évre folyamatosan több generáció számára teszik ismertebbé a két intézményt, és az itt zajló hatékony és kreatív, mindenki számára elérhető tanulás alapját a folyamatos fejlesztéssel tudjuk megadni. A hagyományok tisztelete mellett a tanulmányok során az alkotások kivitelezéséhez szükséges újabb és korszerűbb eszközök elérhetővé tétele, azok használatának elsajátítása fontos céljuk.

„Művészeti eszközállományunk fejlesztését a kapott forrásból üvegműves, valamint művészeti és médiafotográfus szakokon valósítjuk ezúttal meg. A műhelyek, laborok és műtermek korszerű felszerelését, fejlesztését alapvető feladatunknak tekintjük” – fogalmazott az iskolavezető. Mint kifejtette, a szililát szakon különféle üvegalakítási technológiákkal ismerkedhetnek meg tanulóik, melyhez a megnövekedett érdeklődés is indokolttá tette kemencéink megújítását.