A Tánckritika.hu megjelentetését támogatja az NKA


„A Tánckritika.hu szakmailag színvonalas, de olvasmányos, közérthető cikkei nemcsak a táncszakmának, hanem a nagyközönségnek is szólnak.” – mondta el Kutszegi Csaba, a Tánckritika.hu oldal főszerkesztője annak apropóján, hogy az internetes sajtótermék 2024. évi megjelentetésére 1,8 millió forintot nyertek el a Nemzeti Kulturális alapnál!

Miként segíti a támogatás a lap megjelentetését 2024-ben?

Támogatás nélkül internetes művészetkritikai lapot sehol a világon nem lehet megjelentetni, mert – bár voltak rá kísérletek – önálló (pénzért árult nyomtatott megjelenés nélküli) szakmai orgánum nem képes mérhető eladási bevételre szert tenni, az Internet olvasói csak ritka, különleges esetben és indokkal fizetnek tartalomért. Ezért a támogatás nem segíti, hanem lehetővé teszi a lap megjelenését. A támogatás mértékétől függ a lap volumene, de közvetetten a minősége is, hiszen egy országos művészetkritikai lappal kapcsolatban nem mellékes kérdés, hogy mekkora merítésre képes, jelen tud-e lenni minden lényeges bemutatón, fesztiválokon és egyéb eseményeken – a főváros mellett vidéken és a határon túl is. A nagyobb büdzsé nemcsak több cikk megjelentetését, hanem színvonalasabb szerkesztői munka megteremtését is lehetővé teszi. Igencsak a lap javára válik, ha nem egy- vagy maximum kétszemélyes a „szerkesztősége”, hanem dolgoznak ott adminisztrációhoz és pénzügyekhez is értő munkatársak is.

Milyen újdonságokra számíthatnak az olvasók ebben az évben?

Látványos újdonságokhoz nagyobb támogatásra lenne szükség. Éppen a fentebb említett kérdésben a legnehezebb előrébb jutni: a lapunk nem képes forrást teremteni arra, hogy kritikusaink – az igényeknek megfelelően, rendszeresen – eljussanak lényeges vidéki és határon túli eseményekre is. Amíg ez nem változik meg, csak „olcsóbb” újdonságokkal szolgálhatunk:  2024-ben például igyekszünk továbbfejleszteni a „többhangú interjúkritika” műfaját: két-három fős kritikai beszélgetéseket jelentetünk meg, amelyekben többféle vélemény, látásmód kerülhet kifejtésre, ütközhet egymással. Ezt az újítást a szakma és az olvasók is kedvelik.

Kik alkotják a célközönséget, kiknek ajánlják a lapot?

Mindenkinek ajánljuk a lap olvasását. Ezt azért tehetjük meg „jogosan”, mert elemzésünk tárgya, a táncművészet mindenkihez szól, hiszen annyiféle ágazata, stílusa létezik, annyiféle ízlésnek, világnézetnek képes megfelelni, hogy valóban kortól, nemtől, világnézettől, egyéb identitástól függetlenül mindenki érdeklődését fel tudja kelteni. A Tánckritika.hu szakmailag színvonalas, de olvasmányos, közérthető cikkei nemcsak a táncszakmának, hanem a nagyközönségnek is szólnak.   

Fotó: Duda Éva Társulat: Ramazuri