ANTICAMERA – David Claerbout és Ősz Gábor kiállítása


Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

„Akármennyi képet veszek is vizsgálat alá, azok nem mutatnak mást, mint egy bizonyos kamera-előtti világot, egy ANTICAMERÁt. Minél többet nézem a fotókat, annál erősebb az az érzésem, hogy az Anticamera legtöbb tulajdonsága mindig ugyanaz marad. Alig változik benne valami, és történni sose történik benne semmi, mert a fotó szempontjából az egyetlen történés az expozíció pillanata, az, amikor fény éri az emulziót és az reagál rá. Márpedig ez a kamerán belül történik, nem kívüle. Ha a képeket nézem, úgy tűnik, mintha ez az Anticamera a fényképezőgéphez tartozna, és talán sehova máshova.”

(Birkás Ákos Toldi galériás meghívójának hátoldala, 1981.)

A kiállítás címe nem véletlenül idézi fel Birkás Ákos Anticameráját. A művészetben a filozófiai megközelítés mindig új távlatokat nyit, legyen az irodalom, zene, képzőművészet vagy éppen fotóművészet. A filozófiai megközelítés a művészeti ágak határainak kérdését is feszegeti, sőt, a határátlépés sem kizárt. A kiállítás során a filozófia, a képzőművészet és a fotóművészet határai fölött összekapcsolódó kérdés- és képkör látható és gondolható végig David Clearbout és Ősz Gábor Anticamera című kiállításán, a Capa Központ Nagymező utcai kiállítótermében.

„A fotográfia hajnalától kezdve kiemelt téma, hogy a fénykép a formai hasonlóságok ellenére sem azonos az általa ábrázolt valóságdarabbal. Azáltal pedig, hogy a digitális álló- és mozgóképek mindennapi használatának időszakában képesek vagyunk virtuálisan felépíteni azt a valóságot, amit mutatni, és ezáltal élni akarunk, a technikai képek hitelességével, valósághoz való viszonyával kapcsolatos kérdések csak tovább sokasodtak. (…) Az ANTICAMERA kiállítás ezeket járja körül, méghozzá anélkül, hogy a kiállítótérben klasszikus értelemben vett fotográfiákat látnánk. David Claerbout és Ősz Gábor életművében a képek nem mint szöveges magyarázatot igénylő vagy azokat illusztráló, másodlagos eszközök jelennek meg, hanem az elméleti eszmecsere egy formájaként: képek által kommunikálnak arról, hogy (szerintük) mi a kép, mi a fotográfia.”

(Petrányi Zsolt és Mucsy Emese, capacenter.hu)

Érdemes rászánni egy órát a napból, és végig nézni, végig gondolni, amit üzenetnek szántak, vagy amit dekódolni tudunk magunknak befogadóként.

Az idő tartalmát talán a fotó mutatja meg legjobban, a jelen pillanatát, a jelen valóságtartalmát rögzíti, azonnal, és egyre távolodó múlttá válva, s a későbbi találkozások a képpel, mindig azt a jelenpillanatot mutatják, amit rögzítettek, mindig másik jelenvaló pillanatban.

„David Claerbout és Ősz Gábor életművében a képek nem mint szöveges magyarázatot igénylő vagy azokat illusztráló, másodlagos eszközök jelennek meg, hanem az elméleti eszmecsere egy formájaként: képek által kommunikálnak arról, hogy (szerintük) mi a kép, mi a fotográfia. A Capa Központban látható, a képrögzítés filozófiai kérdésköreit érintő, meditatív alkotásaikban a mozgó-, az állókép és a néző egymáshoz viszonyított helyzetét értelmezik, azon keresztül pedig a valóság érzékelésének, rögzíthetőségének és alakíthatóságának aktuális problémáira keresik a lehetséges válaszokat.” (Petrányi Zsolt és Mucsy Emese, capacenter.hu)

Hogy mi a kép, és mi a valóság, és milyen viszonyban lehetnek egymással és velünk, azt a Capa Központ kiállításán nézhetjük, láthatjuk, vélhetjük, tapasztalhatjuk meg.

ANTICAMERA – David Claerbout és Ősz Gábor kiállítása

Kurátor: Petrányi Zsolt és Mucsi Emese

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Bp., VI., Nagymező utca 8.

2022. február 16. – 2022. március 27.
Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

A kiállítás a Flamand Kormány, a Mondriaan Fund és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Nyitókép: artportal.hu