Augusztus 25. és 28. között rendezik meg a Veszprémi Utcazene Fesztivált


Idén a négynapos zenei rendezvény, közel 40 nemzetközi fellépővel, kilenc párhuzamosan működő programhelyszínen, a vár utcájában és meghitt udvarain várja az érdeklődőket. A rendezvény az NKA támogatásával valósul meg.

A zenei fesztivál szervezői 22 évvel ezelőtt egy versenyt hirdettek, amely keretében a legkiválóbb utcazenészeit szerették volna megtalálni és bemutatni a nagyközönségnek. Ez a verseny a két évtized alatt az ország egyik leglátogatottabb zenei megmozdulásává nőtte ki magát, miközben hű maradt az eredeti koncepciójához. A hangsúly most is a feltörekvő utcazenészek versenyén van, de emellett olyan nemzetközileg is befutott zenekarok, előadók lépnek fel, akik szintén utcazenéléssel kezdték pályafutásukat. A zenei fesztiválok között is unikumnak számító rendezvényt évente több százezren látogatják.
A fesztivál elmaradhatatlan kelléke a gasztronómia is, sokakat vonz a nagy sikerű Food Truck Show.


A 2021-es fesztivál 5+1 kiemelkedő fellépői a VEOL szerint a következők:

 • Marina & The Kats
  Az osztrák trió álomszerű időutazást kínál hallgatóinak Django Reinhardt és Cab Calloway korába, az ellenállhatatlan dívák és az érzékien suttogó, varázsos hangú croonerek világába, amikor a mára már szinte elfeledett lindy hop vagy a collegiate shag számítottak a legdivatosabb táncoknak – hogy az út végén aztán finoman visszahozza közönségét az itt és most világába.
 • Estrela Gomez
  A fiatal portugál hölgy ízig-vérig utcazenész, a szó legjobb értelmében. Habár 2021-ben feltűnt a portugál Got Talent! műsorában, legtöbben mégis feldolgozásairól, egyszál gitáros előadásairól ismerik. Természetesen nem hiányzik a repertoárból a loop sem, amit reményeink szerint egészen Veszprémig hoz majd, hogy élőben is megcsodálhassuk tehetségét.
 • Big Bull & His Selfish Band
  Brazília is becsenget a veszprémi Hősök kapuján, és elhozza nekünk a „dark billy mono band”-et, vagyis a Big Bull & His Selfish Band szintén muzsikál majd a macskaköveken.
 • Mezerg
  Mezerg egy egyszemélyes francia zenekar, amelynek ő maga a vezetője, karmestere, zongoristája, szintetizátorosa, billentyűse és dobosa. Mezerg egy excentrikus zseni, aki videóin előadásait élőben állítja elő, és ellenállhatatlan érzékkel építi fel live actjeit. Szép lassan elindul, négy negyedbe megy át, egy techno buli extázisába viszi a hallgatót, majd egy kiállás után laza jazz funkra vált, ami alá aztán megint négy negyedes alapot tesz (a house és a techno ütemét), jön egy kis csípőrázós, funky jazzy house, aztán megint felpörög, jön egy újabb maximális extázis (copyright: Soerii & Poolek), majd egy újabb ütemváltás.
 • Ben Poole
  2019-ben az amerikai Guitar World Magazine olyan nevek mellett nominálta őt a világ legjobb blues gitárosa kategóriában, mint például Eric Clapton, John Mayer, Buddy Guy, Robert Cray vagy Joe Bonamassa.
 • +1 Mongooz and the Magnet
  A multikulturális formációt a norvég Magnus Måløy, az ír Ian O’Sullivan és a magyar Háló Gergő alkotják. A norvég-ír-magyar kvartett modern blues-soul-funk-rockos zenéje nemcsak itthon hódít, hanem világszerte is.

A részletes program a fesztivál honlapján érhető el.

Nyitókép: https://www.facebook.com/utcazene