Az NKA is segít a háború elszenvedőinek: 50 millió forint pályázati keretösszeg a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására


Bús Balázs alelnök kezdeményezte, hogy az NKA biztosítson 50 millió forintot az olyan kulturális fesztiválok, események támogatására, melyek kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek számára biztosítanak fellépési, munkavégzési lehetőséget.

A hazánk közvetlen közelében zajló ukrajnai háború valószínűsíthetően hosszú távú következményekkel jár majd. Bármilyen kimenetele is lesz a katonai hadműveleteknek, az ukrán állam viszonylagos stabilitása megbomlott, mely a kulturális életben is éreztetni fogja hatását. A kialakult helyzetre reagálva a magyar társadalom szinte minden szintje megmozdult, a kormányzati és karitatív szervezeteken túl a magán és üzleti szféra számos képviselője igyekszik közvetlen vagy közvetett módon segítséget nyújtani a háborús övezetből érkezőknek és a határ mellett fekvő magyar településeknek.

Bús Balázs alelnök az NKA Bizottságának ülésén elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy a segítő kezdeményezésekhez a Nemzeti Kulturális Alap is csatlakozzon. Előterjesztésben az Alap 2021. évi maradványösszegének kötelezettségvállalással nem terhelt részének terhére javasolt 50 millió forintot elkülöníteni. A maradványösszeg ezen része lehetőséget teremt kiemelt támogatási célok meghatározására is, így ebből a forrásból kárpátaljai és ukrajnai művészeknek, kulturális szakembereknek munkalehetőséget biztosító kulturális fesztiválokat, eseményeket kíván az Alap támogatni.

A Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, amelynél a későbbiekben többletforrásra pályázni lehet, a március 16-ai döntési ülésén az általános nagyfelhívásra beérkezett pályázatokat áttekintve képet kapott arról is, hogy melyek azok a rendezvények, fesztiválok, ahol a kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek részvételének támogatása érdemben felmerülhet. E pályázók számára a többletforrás biztosítása külön pályáztatási eljárás során, meghívásos pályázat útján, vagy egyedi keretből történhet.