Az NKA székházának tűzfalfestménye Jankovics Marcellnak állít emléket


Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti a Nemzeti Kulturális Alap székházának tűzfalát.

Az idén 30 éves Nemzeti Kulturális Alap életének meghatározó szereplője volt a 2021 májusában elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze. Kétszer töltötte be az Alap elnöki pozícióját (1998-2002, 2010-2011), mely időszak alatt számos maradandó intézkedésével és az általa megalkotott életfa motívumot ábrázoló logóval az intézményt a kultúratámogatás egyik legjelentősebb pontjává tette. A Nemzeti Kulturális Alap egykori elnöke tiszteletére és emlékére 2023 januárjától ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet, májustól pedig falfestmény formájában a gazdag életművének egyik emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia alakja elevenedik meg a Gyulai Pál u. 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár (KIM)

A városképet is meghatározó falfestményen a sétáló Fanyűvő Fehérlófia egy modern város fekete színű sziluettjének hátteréből tekint le a járókelőkre. Az egészalakos hős karaktere arany- és narancssárga színekben ragyogó arcával és lángoló hajkoronájával a Napot szimbolizálva utal a film utolsó jelenetének sugallatára.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy Jankovics Marcell élete bizonyosság volt arra, hogy a Művészetnek, a Művésznek nemzetépítő küldetése és tudatformáló ereje van –  monumentális életművének megismertetése és ápolása pedig nemes küldetésünk és kötelességünk.

Bús Balázs, az NKA alelnöke

Jankovics Marcellnak a kultúra gazdagítása mellett a kultúra támogatása is szívügye volt. Kötelességünknek éreztük ezért, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azokat az NKA szimbólumává tegyük. Ezért választottuk a művész által megalkotott életfát ismét a Nemzeti Kulturális Alap címeréül, s így valósult meg a Fehérlófia összetett karakterét ábrázoló emlékfal is – fogalmazott Bús Balázs, az NKA alelnöke. Kifejtette, az életfa a kultúra jövőjének és így az NKA missziójának is a jelképévé vált. Az NKA egybeforrt az ősi jelképpel, amit a szervezet támogatáspolitikája is tükröz, ahol a fa gyökérzete maga a Nemzeti Kulturális Alap, amely táplálja a kultúra egészét. Ahhoz, hogy erős és ellenálló kultúrrendszerünk, ha tetszik kikezdhetetlen kulturális immunrendszerünk legyen, a gyökérzetnek folyamatosan erősödnie kell, ez szavatolja ugyanis az egyre inkább teret nyerő woke és cancel kultúrában a kulturális kihívásokkal szembeni védelmet. Végül kiemelte: a Nemzeti Kulturális Alap a magyar kultúra meghatározó szereplője, és mint ilyen az az intézmény, amelyre hosszútávon szükség lesz.  

Rubovszky Éva

Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye beszédében kiemelte, hogy a 42 éve bemutatott Fehérlófia film üzenete ma is érvényes. Fanyűvőnek a hajában van az ereje, akinek 3 sárkánnyal kellett megküzdenie. Köztük a hétfejű sárkánnyal, amely teste a hernyótalpas tank, páncélozott jármű, maga a gyilkos háború. Ez ma is életünk mindennapi része. A tizenkétfejű, a csalfa tükörképekkel hívogatóelkápráztató, beszippantó nagyváros. Igen ám, de a csillogásnak ára van: a szmog, a levegőszennyezés. A szmog felfelé kúszik, de a Napot így sem homályosítja el. A városban élő ember az, aki megfosztja saját magát a Nap éltető sugaraitól, ha nem vigyáz. Ez Fanyűvő Fehérlófia, Marci üzenete – zárta szavait Rubovszky Éva.

Bús Balázs, Flór Péter, Ternovszky Béla

Megtisztelő volt ezt a csapatmunkát összefogni és lebonyolítani – tudatta Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára –, ugyanis amellett, hogy Budapest egy fontos műemlékének tűzfala újulhatott meg a falfestés előtt, az úttörő és újító művész, Jankovics Marcell életműve minden grafikával és innovációval foglalkozó ember számára példaértékű, amelyhez ezzel a projekttel talán valamennyit mi is hozzátehettünk.  

Az animációs film egyedi képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda – Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette mementóként az épület tűzfalára. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Programok Kollégiumának támogatásával valósulhatott meg.