Bach Mindenkinek Fesztivál 2022


Időpontja: Március 16. – március 31. A Bach Mindenkinek Fesztivál 2022 megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2015-ben jött létre Magyarországon, csatlakozva a 2010-ben indított Bach in the Subway szellemiségéhez, melynek célja a klasszikus zene jövő nemzedékének nevelése, melynek során Amerikától Európán át Ázsiáig negyven ország 150 városában ezer és ezer helyszínen ingyenes koncerteket tartanak aluljárókban, nyilvános helyszíneken Bach születésének időpontja környékén. (március 21.)

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2022 országszerte 100-nál több helyszínen zajlik, és különlegessége, hogy nem a koncerttermekbe invitálja a zeneszeretőket, hanem kiviszi az utcára a muzsikát, hogy minél több emberhez juthasson el, minél több ember élvezhesse Bach zenéjét.

De vajon miért Johann Sebastian Bach zenéje lett a zászlóshajója a klasszikus zene megszerettetésének?

Talán azért, mert Bach zenéje mindenkit megérint, még azokat is, akik nem istenhívők. Pedig Bach isteni szolgálatnak tekintette zeneszerzői munkáját. Világszerte minden idők egyik legfontosabb zeneszerzőjeként tartják számon. Csodálják műveinek intellektuális mélységét, technikai parancsát, művészi szépségét, matematikai rendszerét, misztikáját, köztük olyan híres kompozíciókat, mint a Brandenburgi versenyek, a Szent Máté-passió, a Szent János-passió, a D-moll toccata és fúga, a H-moll mise, a Goldberg-variációk, a Parasztkantáta vagy a Kávékantáta, és élete utolsó nagy műve, A fúga művészete.

Vagy talán azért is, ahogy Pilinszky János egy rádióinterjúban vall Bach muzsikájáról:

„Különös hálával tartozom Bachnak. Későn, nagyon későn nyitotta meg a szememet a zene világára. Azóta alig telik el nap, hogy ne hallgassak zenét, főként reggel, s még inkább a hajnali órákban. Számomra, városlakó számára Bach zenéje az égbolttal való gyakori találkozást is jelenti, ami sokkal több, és egészen más, mint a természettel való érintkezés. Mások zenéje gyakorta terrorizál, Bach hallgatásának nincsenek hangulati feltételei. Ez azonban épp erejét jelenti. Bach olyan erős, mint az égbolt, ezért sose erőszakos. Bármilyen állapotomban, hangulatomban, szükségemben közelíthetek hozzá. Akár az univerzum, az a fajta legnagyobb erő, mely öröktől megadta magát az egyetemes gyengédségnek.

Művei közt van egy, amit talán legjobban szeretek: ez a Musikalisches Opfer (Zenei áldozat). Bach számomra itt a legérettebb és legleleményesebb. Egyszerre mélyen szenvedő ember, könyörtelenül pontos diagnoszta és gyógyító orvos. Benne mindig ezt az oszthatatlan egységet csodálom a legjobban. Ismerte a világ baját, műve mégse maradt profán. A Musikalisches Opfer számomra a mélypont ünnepéje. Nagyon kellene irigyelnünk ezt a zenét. A tökéleteset azonban csak szeretni lehet.”

(Pilinszky János: Vallomás Bachról – konyvtar.dia.hu)

A Bach művei nagyobb részét kitevő egyházi zene (korál, korálelőjáték, motetta, passió, oratórium) saját bevallása szerint közvetlenül az Isten szolgálatára született, de talán világi művei kapcsán sem túlzás szolgálatról beszélni. Bach egész életében törekedett egyfajta harmóniára, s a korszellemnek megfelelően megpróbálta összeegyeztetni a tudományokat és a spiritualitást. Úgy vélte, a természetet szakrális, geometriai, aritmetikai és matematikai összefüggések rendezik. Talán ez teszi misztikussá, mindenki által befogadhatóvá zenéjét.

Március 16-tól 31-ig, sok helyen találkozhatunk az országban Bach zenéjével az utcán, tereken, aluljárókban, metróállomásokon, kávézókban, kastélykertekben, templomokban, koncerttermekben, és bárkivel megtörténhet, amit a zenészek céljuknak tartanak, hogy az ő játékuk és Bach zenéje ragadja magával a hallgatót, és juttatja el a klasszikus zene nagyszerűségének felismeréséhez.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2022 rendezvényeit olyan nevek fémjelzik, mint Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató, Kásler Miklós  miniszter, a fesztivál fővédnöke, Vásáry Tamás karmester, védnök, Bábel Klára hárfaművész, Pitti Katalin operaénekes, Rohmann Ditta gordonkaművész, utazó nagykövetek, Medveczky Ádám karmester, a fesztiváldíj kuratórium elnöke, Kamp Salamon karnagy, Madarász Iván zeneszerző, Márta István zeneszerző, a fesztiváldíj kuratórium tagjai, valamint Becze Szilvia, a fesztivál arca és Koltay Anna műsorvezető.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2022 nyitókoncertjét március 16-án 18 órától Miskolcon a Zenepalotában (Bartók Béla tér 1.) a Miskolci Egyetem BartókBéla Zeneművészeti Karának hallgatói tartják, és ezzel egy időben Budapesten is megszólal Bach a Vinkli Borbárban (Múzeum körút 27.) a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában.

Budapesten kívül az alábbi országos helyszíneken tartanak koncerteket a Bach Mindenkinek Fesztivál 2022 keretein belül:

Aszód, Balatonfüred, Békéscsaba, Bogyoszló, Bóly, Bonyhád, Budakeszi, Cegléd, Debrecen, Dombóvár, Dömös, Eger, Érd, Farád, Fertőd, Gödöllő, Győr, Halásztelek, Kápolnásnyék, Kaposvár, Kercaszomor, Kesztölc, Kóka, Kozármisleny, Miskolc, Monor, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Paks, Pannonhalma, Piliscsaba, Pilismarót, Sárospatak, Sarród, Sopron, Székesfehérvár, Szentendre, Szentes, Szeged, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Tata, Tatárszentgyörgy, Tihany, Tiszafüred, Tolna, Üllő, Veresegyház.

A részletes programokat keresse a https://bachmindenkinek.hu/ honlapon!

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2022 megrendezését a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP támogatja.