Befordultam a konyhára – streetfood fesztivál Hortobágyon


Hortobágy Község Önkormányzata 2023. 05. 13-án rendezi meg a Petőfi emlékévhez kapcsolódó egész napos rendezvényét, a „Petőfi és kora” alpályázaton elnyert 2,5 millió forint támogatás segítségével.

A Befordultam a konyhára elnevezésű összművészeti streetfood fesztivál változatos programsorozatot kínál majd a látogatóknak. A szervezők célja, hogy minél több szempontból be tudják mutatni Petőfi hatását napjainkra. A nap fő programja egy streetfood főzőverseny lesz, amelyben a versenyzőknek egy Petőfi és kora által inspirált ételt kell bemutatniuk. A nyertes étel felkerül a Hortobágyi Csárda étlapjára, a készítő pedig Hortobágy Önkormányzata kiemelt partnere lesz a következő évben. A részvételhez a jelentkezőknek el kell készíteni tehát egy olyan ételt, amelyik Petőfihez és a reformkorhoz köthető.

Hortobágyi programok 2023

A főzőverseny mellett kiemelt szerepet kapnak az egész napos kulturális programok, a gyermekeknek színházi előadásokkal készülnek, mint Gál Tamás: A helység kalapácsa című mesejátéka. A városi komédiák hangulatát idéző produkció Petőfi páratlan humorával, groteszk elemekkel fűszerezve tár elénk egy különös világot. Az előadást a közönséggel való állandó kommunikáció, a sokszor improvizációnak tűnő stílusgyakorlat és interaktív játék teszi fergeteges komédiává, ezt színesíti Bodonyi András zenéje, mely igazi Petőfi korabeli hangulatot varázsol a színpadra. A Hortobágyi Csárdában a nézők egy ebéd mellett hallgathatják meg Ács Tamás Petőfi Sándor műveiből összeállított monodrámáját, Holdsugár ábrándos lelkemnek címmel. Az előadást a hortobágyi származású színművész erre az alkalomra állítja össze, Petőfi különböző arcait bemutatva. A fiatal Petőfit borversenyen keresztül ismerhetjük meg, míg az érettebb költőről a szerelmes versek és a forradalom ihletésű költemények tudósítanak. A verseket Petőfi levelei kötik össze, így árnyalva költő életművét.

A tervek között szerepel egy Petőfit ábrázoló installáció átadása a fesztivál keretein belül. Erre egy pályázatot fognak kiírni, a helyi lakosok pedig szavazással dönthetnek arról, melyik Petőfi műalkotás kerüljön felállításra a faluban. A szervezők így kívánják bevon a helyi közösséget a kulturális élet alakításába. A fesztiválon kiemelt fontosságú, hogy minden korosztály megtalálja azt a programot a nap folyamán, amely által kapcsolódni tud Petőfi életművéhez. A gyerekeknek ezért a színházi előadások mellett, korhű játszóházzal is készülnek. Szintén egész napos lehetőség lesz a közösségi versfelolvasásra az erre kialakított térben. Itt bárki előadhatja vagy felolvashatja kedvenc Petőfi művét, valamint az előző nap megrendezésre kerülő szavalóversenyen résztvevői is előadhatják az általuk kiválasztott Petőfi művet. A versfelolvasás zárásaként a DebreSlam részvételével slam poetry este tartanánk.

A már említett installáció mellett, egy Petőfihez köthető képeket kiállító mobilfal is erősíti a fesztivál összművészeti jellegét. A Hortobágy dicső Rónaság… nevű program vizuálisan mutatja be a költő és a Hortobágy, a puszta kapcsolatát. A fesztivál zárásaként a NeoFolk együttes lép fel, Petőfi megzenésített műveivel.

Jakab Ádám Hortobágy polgármestere a Petőfi emlékévhez köthető rendezvény mellett kiemelte, hogy 2023-ban ünneplik a magyarság szimbólumaként is ismert Kilenclyukú híd 190. évfordulóját. Erre az alkalomra is fesztivállal készülnek, a hídfesztivál egy többnapos kulturális és gasztronómiai esemény lesz történelmi előadásokkal színesítve.