Benyovszky-év 2021


A Benyovszky-év 2021-ben Benyovszky Móric születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre. Az emlékév programjait mások mellett a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja.

2002 októberében – az értékes hagyományápolás szándékával – jött létre a Magyar- Madagaszkári Emléktársaság – Benyovszky Móric emlékére társadalmi egyesület. 

2015-ben a Társaság a létrehozta G. Németh György vezetésével a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottságot, fővédnökének felkérte Szőcs Gézát, a Magyar PEN Klub elnökét, aki 2020-ban bekövetkezett haláláig látta el ezirányú feladatait. Ezt követően a Társaság a mindenkori kulturális minisztert, illetve államtitkárt jelölte meg a fővédnöki poszt betöltésére, így a Benyovszky Emlékév fővédnöke Potápi Árpád János a kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára. 

Benyovszky Móric 1741. szeptember 20-án született Verbón, Nyitra megyében, és 1786. május 23-án halt meg Madagaszkáron, Agencyben, 46 éves korában. 12 éves volt, amikor meghalt édesapja, rokonai kiforgatták vagyonából, s mikor Benyovszky Werbőczy Tripartituma a szokásjog hármaskönyvének 68. címére hivatkozva visszafoglalja a Trencsén vármegyei Brusso várát, zendülő, jobbágylázító, hatalmaskodóként ítélték kéthavi börtönbüntetésre, minek hatására elhagyja Magyarországot.

Ettől kezdve beutazta a világ nagy részét, Hollandia és Anglia után Lengyelországon és Oroszországon keresztül kamcsatkai száműzetéséből megszökve, Tajvanon, Makaón át Madagaszkárig, Észak-Amerikáig és a dél-amerikai Brazíliáig. Valóban kalandos életútját emlékirataiban francia nyelven írta meg, Londonban adták ki, s Jókai Mór (Benyovszky tiszteletére kapta keresztnevét szüleitől) 1886-ban fordította le magyar nyelve.

Érdekes módon attól a Mária Teréziától kapott grófi címet 1778-ban, aki Benyovszkyt húsz évvel korábban kéthavi elzárásra ítélte, s ezzel hozzájárult világvándorrá válásához. Igaz, 1777-ben, amikor a címért folyamodik, már a francia király dandártábornoka, egy róla elnevezett ezred ezredese, a Szent Lajos Katonai rend lovagja, Madagaszkár kormányzója.

Az emlékév egyik fontos eseménye a Mária Terézia által adományozott grófi címeres levél könyv díszkiadásának novemberi megjelentetése, mely könyv történelmi, tudományos kuriózum.

A szeptember 20-án, a Nemzeti Múzeumban tartott tudományos konferencián szó esett Benyovszky grófi címerének tudományos elemzéséről, valamint azokról – a több, mint ezer oldalnyi eddig soha nem publikált –, Benyovszky Móriccal kapcsolatos dokumentumokról, melyek nemzetközi archívumokból érkeztek a Magyar Nemzeti Levéltárba (MNL), a Benyovszky-emlékév keretében.

A Magyar Nemzeti Levéltár az idei emlékévhez kapcsolódva a Benyovszky-életmű feltárását célzó, nemzetközi összefogásra hívta fel az életút szempontjából jelentős határon túli levéltárakat. Több rangos tudományos intézményből, így az Osztrák Állami Levéltárból, az Orosz Föderáció Állami Levéltárából, a Francia Nemzeti Levéltárból, valamint az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Levéltárából érkeztek eddig még ismeretlen, és feldolgozatlan dokumentumok Magyarországra.

Az orosz, amerikai, osztrák, francia és tajvani gyűjteményekből érkező dokumentumok hozzájárulnak a világhírű, 18. századi magyar hajós, katona és földrajzi leíró eddig kevésbé ismert kamcsatkai, amerikai, madagaszkári és formosai (Tajvan korabeli neve) tartózkodásának kutatásához, és fontos adalékokkal szolgálnak a Habsburg-házhoz és a Franciaországhoz fűződő viszonyáról is.

A Benyovszkyról szóló, új magyar musical Benyovszky a szabadság szerelmese címmel októberben került bemutatásra a Pesti Magyar Színházban, a Magyar Állami Operaház közreműködésével. A műfajválasztás a fiatal nemzedék elérését célozza, a musicalt írta és rendezte Pozsgai Zsolt érdemes művész, zeneszerző Nagy Tibor Magnus, a dalszövegíró Bradányi Iván, Benyovszky Móricot György-Rózsa Sándor alakította. Az ünnepi előadás után a darabot a következő évben szabadtéri színpadokon, kőszínházakban is elő fogják adni. Meghívás van a környező országok magyar nyelvű színházaiba, játszani fogják Komáromban, Pozsonyban, Lendván, Erdélyben, és Tajvanon is, ahol a Formosa szigeteki partraszállásának 250. évfordulója lesz, és ahol a mai napig úgy tartják, hogy Benyovszky volt az első, aki annak idején jó hírét vitte a szigetnek.

Mindezeken túl a Magyar Posta emlékbélyeget adott ki, a Magyar Nemzeti Bank díszérmét bocsát ki, közteret neveznek el Benyovszky Móricról, és szobrot is állítanak.

Rendkívül sokszínű és tartalmas programokkal jelentkezik mindezek szerint a Benyovszky emlékév 2021-ben, mely támogatói sorában ott van a Nemzeti Kulturális Alap is.