Bevezető


A József Attila Társaság ismeretterjesztő programsorozata irodalomról és irodalomtudományról az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének közreműködésével

A 2003-ban megalakult József Attila Társaság egyik legfontosabb feladatának tekinti az életmű tudományos feldolgozásának elősegítését és az eredmények megismertetését a közvéleménnyel.

Ismeretterjesztő jellegű, alapvetően a művelt olvasóközönségnek szóló, de szakmai érdeklődésre is igényt tartó hat előadásból álló előadássorozatot kezdenek november 25-én 18.00 órától Bevezetés címen az ELTE Horváth János-termében (ELTE A épület 3. emelet 329).

Az előadássorozat József Attila költészetének és a költői pálya alakulásának kérdéseit tárgyalja. A hat alkalommal havonta megtartott rendezvény során két rövid előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, ami után a közönséget is bevonva, a felmerült kérdéseket kötetlen beszélgetésekben vitatják meg.

A József Attila Társaság az újonnan elért tudományos eredmények alapján kezd népszerűsítő tevékenységbe, szeretné az előadássorozat eredményeképpen az olvasó közönségben élő József Attila-képet érdemben megújítani és bemutatni a tudományos kritériumoknak megfelelően. A tanári, egyetemi hallgatói közeg mellett a tágabb publikum érdeklődésére is számítanak.

Az első alkalom „…szeress a szeretetért, költs a költészetért” címmel József Attila szerelmi költészetét járja körül. Az eseményen Bókay Antal, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár és N. Horváth Béla irodalomtörténész, egyetemi tanár tart előadást, majd Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, sajtótörténész, kutató vezetésével beszélgetnek a témáról.

Az előadássorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.