Bodza és zene – fesztivál Zsámbékon!


Világ- és könnyűzenei koncerteket, népzenei eseményeket, családi programokat, gasztronómiai különlegességeket kínál a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál, amelyet szeptember 2. és 5. között tartanak a város történelmi helyszínén, a Zárdakertben. A rendezvény támagatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Egy elmélet szerint Zsámbék neve a latin Sambucus (Bodza) szóból származik. 2017-től ennek tiszteletére fesztivált szerveznek.

A szervezők a pályázati anyagukban a fesztivál célját így fogalmazták meg: „A 2017-ben indított fesztivál célja, hogy Zsámbékot visszahelyezze Magyarország kulturális térképre. A Zsámbéki-medence közössége kitartóan ápolja a nemzeti és szakrális hagyományokat. Erre alapozva a fesztivál célja, hogy időről időre Zsámbék legyen Magyarország nép-és világzenei központja generációkon átívelő programokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, a Romtemplom egyedi megvilágításával. Célunk továbbá, hogy a nyilvánvaló vonzáskörzeten (Budapest és Váli -medence) túl az ország és a Kárpát medence számára is értelmezhető minőségi kulturális turisztikai célpontot nyújtsunk, hozzájárulva a helyi gazdaság fejlesztéséhez.”

A nyitónapon, szeptember 2-án a Virtuózok művészei – Boateng Kármen Stephany (zongora), Bácsy-Schwartz Zoltán (hegedű), Lugosi Dániel Ali (klarinét), Haluska Lara (hegedű) és Demeniv Mihály (harmonika) – adnak koncertet.

Szeptember első hétvégéjén a Zárdakert szabadtéri fesztiválhelyszínné változik, fellép a vajdasági hegedűfenomén, Lajkó Félix és bandája, az Anima Sound System Gipsy Sound Clash című lemeze 20. évfordulóját ünnepli.

Zenélni fog az Ötödik évszak, amely felkerült Európa világzenei toplistájára és idén Fonogram-díjat kapott első lemezéért. Érkezik a Mongooz and the Magnet, koncertet ad Szabó Balázs és Bandája, és bemutatja produkcióját Antonia Vai svéd-magyar dalszerző, énekes is.

Fellép továbbá a francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenéket kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel vegyítő Nosnach duó, a szintén világzenei toplistás Dalinda énekegyüttes, valamint a szerb-magyar gyökerű Branka trió.

A gyerekeket Bognár Szilvia Titoktok című koncertje, a Bahorka interaktív folklórszínháza várja, de lesznek kézműves programok, cégéres faházak, kreatív játékok is. A gasztronómiát Zsámbék és környéke szolgáltatóinak házias finomságai biztosítják.

A rendezvényt rossz idő esetén is megtartják, és a rendezvény oltottsági igazolással ingyenesen látogatható!

A teljes program a rendezvény honlapján tekinthető meg.