Csaknem 30 artmoziterem újult meg 2022-ben az NKA-nak köszönhetően


Idén a Nemzeti Kulturális Alap segítségével az öt budapesti artmozi részére megítélt összesen 14 millió forintos támogatásából csaknem 30 termet sikerült fejleszteni – mondta el a több fővárosi mozit (Corvin, Puskin, Művész, Toldi, Tabán, Kino) üzemeltető Budapest Film Zrt. vezérigazgatója, Liszka Tamás.

Jelentős forrásokkal támogatta több artmozi infrastrukturális fejlesztését az NKA. Mely mozikat érintette ez a támogatás 2022-ben?

Idén volt első és második féléves infrastrukturális támogatáskiírás, és mindkét esetben egymillió forintot lehetett nyerni termenként, amit bizonyos esetekben összevonva használtunk fel.

Mi mind az öt artmozinkkal (Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Cafe) pályáztunk, ami azt jelenti, hogy összesen 14 millió forintot tudtunk felhasználni, a két félévet nézve csajnem harminc termünkben.

Milyen főbb fejlesztések zajlódtak a támogatásoknak köszönhetően?

Bizonyos mozikban médiaszervert tudtunk cserélni, liszenszeket hosszabbítottunk, laptopokat vásároltunk a feliratozáshoz, a rendezvények lebonyolításához, vagy éppen hangfalakat, lámpákat vettünk a pénzből. Fejlesztettünk weboldalt, statisztikai rendszert, valamint vásároltunk még digitális vetítőkhöz izzókat, kábeleket, lejátszót.

Milyen új lehetőségek nyílnak meg a fejlesztéssel a mozik számára?

A Budapest Film Zrt. mozijai szinte kivétel nélkül mind régi épületekben működnek, felújításra szorulnak. A vállalat, mint minden art mozit üzemeltető cég, veszteséges, még a magas látogatószámból eredő jegybevételek, támogatások ellenére sem válhat nyereségessé. Ezen tény miatt a mozikon elvégzendő helyreállításokat vagy egyéb beszerzéseket is csak kis lépésekben, fokozatosan, sokszor kizárólag támogatások segítségével tudja kivitelezni. A moziüzemeltetők szinte kivétel nélkül mind felhasználták a pandémia alatt a tartalékaikat, így sokszor a mozik működése függ az infrastrukturális fejlesztésektől és azok nagyságától.

Miként alakultak ebben az évben a mozik látogatottsága, visszatértek-e a mozikba a nézők?

A Budapest Film Zrt. műsorrendi filmszínházai 2019-ben közel 820.000 nézőt fogadtak – ennek kishíján 2/3-át artmozi-látogatók tették ki. Az elmúlt évek eredményei azt mutatják, hogy az artmozik között a fővárosi, illetve az országos artmozi nézőszámnak is több mint a felét a vállalat artmozijai biztosítják. A covid óta a mozik nézőszáma csökkent. A Budapest Film mozijainak nézőszáma arányaiban nem változott, de az nagyságrendileg 45%-os nézőszám visszaesés hatalmas pénzügyi veszteséget okoz a moziknak.