Csodák tava mellett élek! – Olvasótábor gyerekeknek a fonyódi könyvtárban


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezik meg a Csodák tava mellett élek elnevezésű olvasásnépszerűsítő ifjúsági közösségépítő tábort Fonyódon. A tábor szervezői Tokody Klára Csodák tava című könyve köré építik a tábor programjait.

A könyv szerzője felkutatta, összegyűjtötte, a Balatonhoz kapcsolódó mondákat és legendákat. A Balaton és a balatoni tanúhegyek születése, a Vadlán-likak (a Keszthelyi hegység barlangjai) szirénjei, vagy éppen a skót hercegkisasszony és Festetics Tasziló szerelmének történetén keresztül mutatja be a Balaton világa köré épülő monda- és legendavilágot.

Tokody Klára szerint a fák is úgy tudnak magasra nőni és virágozni, ha mélyre nyúlnak a gyökerei. A mondák, legendák erős gyökeret és hátteret adnak, és felkeltik a gyerekek kíváncsiságát, felébresztik képzeletüket, bővítik földrajzi és történelmi ismereteiket is.

A tábor szervezői ezen gondolatmenet alapján Tokody Klára könyvének mondái, legendái köré építik az olvasásnépszerűsítő táborukat. Az első nap az Tokody Klára személyesen mutatja be a gyerekeknek Csodák tava című könyvét, és elsősorban a fonyódi kötődésű mondavilágba vezeti be őket.

Folytatásként Simon Éva fonyódi festőművész vezetésével tájképfestés a program a Balaton partján, majd a Berek Világa Látogatóközpont munkatársa ismerteti meg játékosan a berek, a lápok a mocsarak természeti értékeit, jellegzetes növény- és állatvilágát. Az ismeretterjesztő előadás során ismereteket kapnak a Balaton kialakulásáról, melyet összevethetnek a mondák, legendák világával, s új ismereteiket kvízjáték formájában mélyíthetik el.

Miután könyvtári foglalkozás keretében megismerik a fonyódi várak történetét, Varga István könyvtáros, helytörténész sétákat vezet a Sipos hegyre, a Várhegyre, a Fácános palánkvárba, ezeken a helyszíneken keresztül bemutatva Fonyód múltját és a természet változásait. A Sipos-hegyi kilátóból mesés kilátás nyílik a Balatonra és vidékére.

A fonyódi vízirendőrség segítségével megismerkedhetnek a biztonságos fürdőzés és a vízi közlekedés szabályaival is. Kipróbálhatják a motorcsónakokat, melyekkel a rendőrőrs munkatársai a fürdőzők biztonságát felügyelik, sok esetben életeket mentenek.

Utolsó nap a balatonszárszói halgazdaságba látogatnak. Itt Bodó Iván halászati mérnök segítségével megismerkednek a halastóban élő halakkal, a körülötte lévő növényekkel, az itt fészkelő madarakkal. Bodó Iván a Balatoni halmesék és a Naplóm a halásztanyán című könyvek szerzője.

Fotó: Facebook_Fonyódi Kulturális Intézmények

A nyári tábor eredményeit felhasználva a tábor során közösséggé formálódó csapat együtt tartásával igyekeznek a későbbiekben további tagokat toborozni az olvasóklubba, és havi rendszerességgel foglalkozásokat tartani a fonyódi könyvtárban. Minden alkalommal megbeszélik, hogy milyen könyvet olvasnak el a következő hónapban, majd elolvasásuk után a könyvről egy könyvtáros segítségével kötetlen beszélgetést folytatnak, az élménymegosztás és a történetmesélés fejlesztése érdekében, hiszen az online világ mellett kevés lehetőségük van a gyerekeknek verbális készségeik fejlesztésére.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett Csodák tava mellett élek elnevezésű olvasásnépszerűsítő ifjúsági közösségépítő tábor lehetőséget ad arra, hogy rendszeres olvasókká nevelhessék az érdeklődő gyerekeket, és ne csak a Balaton csodáival ismerkedhessenek meg, hanem magával az olvasás csodájával is.