Csütörtökön kezdődik a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál


„A Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon a főszerepben a szöveg áll: minden irodalmi szöveg, amit hallunk vagy olvasunk, de egy-egy jó beszélgetés is hozzánk tesz, kicsit közelebb visz önmagunkhoz, vagy mások megértéséhez.” – mondta el Bakanek Bianka, a Margó Irodalmi Fesztivál kommunikációs menedzsere. A Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál május 23. és 25. között tartják meg.


Miként tudja támogatni az NKA a fesztivál megrendezését?

A Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatási összeget elsősorban a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál technikai és szervezési költségeire fordítjuk. A Kristály Színtéren 4 helyszínen, 1 kültéri és három beltéri színpadon folynak a programok három napon át: könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, felolvasások, filmvetítés, díjátadó, zenei-irodalmi estek szóval színes lesz a paletta, ezt pedig mind szervezésben, mind technikai háttér tekintetében a Margótól megszokott minőségben tudjuk biztosítani partnereink támogatásának köszönhetően.


Miért tartjátok jónak az NKA támogatási rendszerét?

Az NKA támogatási rendszere megfelelően működik, elakadás esetén a munkatársak elérhetőek és segítőkészek.

Fotó: Felvégi Andrea

Mi az idei rendezvény fő tematikája?

A Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon a főszerepben a szöveg áll: minden irodalmi szöveg, amit hallunk vagy olvasunk, de egy-egy jó beszélgetés is hozzánk tesz, kicsit közelebb visz önmagunkhoz, vagy mások megértéséhez. Tavasszal is a legfrissebb megjelenésekből hozunk sűrű válogatást, a látogatókon múlik, ők miket válogatnak ki ezekből.

A fesztivál első napján emlékek és álmok elevenednek majd meg Krusovszky Dénes új verseskötetében, az önvédelem hiányát használja fegyverként nagy port kavart önéletrajzi kötetében Kemény Lili, Kovács Dominik és Kovács Viktor, azaz a Kovács ikrek pedig elmesélik, hogy kell közösen regényt írni. Pénteken a 2020-ban Libri-díjjal jutalmazott Láng Zsolt mesél új regényéről, Erdős Virág kötetbemutatóján összeolvad a közélet és a magánélet, és a közönség tagjainak mindkét agyféltekéjét megmozgatja majd Puzsér Róbert Metafizika című meditációs objektuma. Szombaton Csakazértis szerelemről mesél Jakupcsek Gabriella, várva várt új regényét mutatja be Szentesi Éva, meg nem írt novellákat tartalmazó novelláskötetéről beszél majd Cserna-Szabó András, és először a Margó közönsége hallhat részleteket Darvasi László új, háromkötetes nagyregényéből, Máté Gábor előadásában.

Esténként pedig a Margóra megálmodott zenés irodalmi produkciók közül lehet majd válogatni. A fesztiválon koncertezik majd a Tudósok, “Mondjad Atikám” című József Attila esttel érkezik Vecsei H. Miklós és Balla Gergely (Platon Karataev) és Népi líra című lemezét mutatja be itt Pion x Krizsó.

Mire vagytok a legbüszkébbek az idei rendezvénnyel kapcsolatban? 

A rengeteg új megjelenés bemutatására, amivel a magunk módján mi is hozzájárulhatunk a kortárs irodalmi rendszer működéséhez, az idén tizedik alkalommal átadásra kerülő Margó-díjra (amire a Tavaszi Margón is programokkal emlékezünk), illetve a 300 középiskolásnak szóló rendhagyó irodalomórákra. Idén először podcast stúdióvá alakítjuk az egyik helyszínünket, így élőben lehet részt venni a Buksó (24.hu), a Ma is tanultam valamit (Index), a Nem rossz könyvek (444), az Ezt senki nem mondta!, a Budapesti nők és Az első (Könyves Magazin) illetve a Litera Podcast felvételén is.

Fotó: Nagy Attila

Milyen az érdeklődés a rendezvény iránt?

Általában 3-4000 olvasó gyűlik össze a Tavaszi Margón és bízunk benne, hogy évről-évre egyre többekkel vihetjük tovább az üzenetet: Olvasni kell.