Digitalizáció a Szegedi Kortárs Balettnél


A Szegedi Kortárs Balett az online térben való hatékony, minőségi jelenlétének biztosítására egymillió forintos támogatást nyert el a Nemzeti Kulturális Alapnál.

Az online térben való megjelenés előnyeként a társulatnál legfőképpen a digitalizációt emelik ki, ami nagyban megkönnyíti mind az irodai, vezetőségi, műszaki, művészeti munkatársak, mind a táncművészek mindennapos és munkában töltött idejét. Olyan felületeket tudnak használni munkájuk során, ami nem jár helyhez kötöttséggel és természetesen platformfüggetlen. Eredmény tekintetében létre tud jönni egy olyan saját informatikai infrastruktúra, ami költséghatékony és hosszútávon fenntartható.

A projekt során létrejön egy gyors és modern környezet (https://cloud.szkb.hu) a fájlok megosztására, online iroda alakítható ki, fejlesztik a www.szegedikortarsbalett.hu oldalát, és elkészül az úgynevezett Collabora Online Server.

Időszerűnek tartották a Szegedi Kortárs Balettnél a vállalást, mint mondják, ideje volt kilépni a megszokott komfortzónából és erőteljesebben részt venni a digitális térben. A projekt egyébként már el is készült, jelenleg az online irodai felületüket tanulják be kollégák.

Az előadások online elérésével kapcsolatban kifejtették, hogy előadásaikat csak meghívott felhasználók tekinthetik/tekinthették meg YouTube csatornájukon, de elérhető weboldalukon egy Online Training is, amit mindenki láthat és ki is próbálhat tetszés szerint.

Cloud rendszerüket is csak a stáb használja, illetve a kiadott sajtóközleményeinkben, hírleveleinkben szereplő képek, leírások, szinopszisok kattintható gomb formájában egy megosztott mappába visznek, ahonnan az értesítettek letölthetik azt.

Egy ilyen megvalósítandó projektnek vannak költségei, amikhez az NKA támogatásai jelentősen hozzájárulnak és így javíthatják annak megtérülési rátáját. Továbbá segíti előremenetelüket a teljes digitális átállás felé, ami hosszú távon növelheti a hatékonyságot, csökkentheti az adminisztrációs költségeket és javíthatja a munkafolyamatokat.