Döntés született a 2024. évi kulturális fesztiválokról


November 29-én ülésezett, és a 2024-es fesztiválok támogatásáról hozott döntést a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok kollégiuma.

A minden eddiginél korábban kiírt, egész évre szóló pályázat, és a gyors bírálati folyamat lehetővé teszi, hogy még idén minden sikeresen pályázó fesztiválszervező értesülhessen a jövő évi támogatása mértékéről. Ez nagyban segíti az előkészítő munka és a kommunikáció mielőbbi megindítását, ami főleg az első félévben zajló fesztiválok esetében nagy segítség a szervezőknek.

A Kulturális és Innovációs Minisztériumból e célra átadott forrásnak köszönhetően a pályázók között felosztható keret az előző támogatáshoz képest, több mint a duplájára, 330 000 000 Forintról 800 000 000 Forintra nőtt, ami lehetővé tette a szakmai kollégium tagjainak, hogy az évek óta magas színvonalon pályázó és eredményesen teljesítő fesztiváloknak most jelentősebb támogatást adjanak.

A kollégium a hagyomány mellett hangsúlyosan figyelt az új, innovatív kezdeményezésekre és értékelte a kidolgozott, minőségi programmal pályázók erőfeszítéseit. Fontos szempont volt a bírálatnál az országos lefedettség minél arányosabb megtartása és a Kárpát-medence értékőrző magyar fesztiváljainak támogatása, mint például a felvidéki fiatalok legnagyobb nyári, közösségi eseménye a Gombaszögi Nyári Tábor, ifjúsági fesztivál.

A sikeres pályázók között találunk nagy hagyománnyal bíró, évről-évre magas művészi minőséget képviselő eseményeket, mint a jövőre 800 éves Pannonhalmi Bencés Főapátságban zajló Arcus Temporum fesztivál, vagy észak-kelet Magyarország kitartóan világító kulturális őrlángja a Zemplén fesztivál. 

Új nevek a 141 db fesztivált tartalmazó támogatási listán a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program keretében 2023-ban először megvalósuló, innovatív, formabontó megoldásokat felmutató, egyedi térélményekre épülő fesztiválok. Ilyen az inotai hőerőmű területére megálmodott Inota fesztivál és a Hello Wood építészeti műhely által elindított balatoni Kráter Fesztivál. 

A kollégium tagjai és a Nemzeti Kulturális Alap vezetői jó munkát és sok sikert kívánnak az eredményesen pályázóknak eseményeik megvalósításához, és arra buzdítanak mindenkit, hogy még idén tegyenek eleget a további adminisztratív kötelezettségeiknek, hogy támogatásuk folyósítása is minél előbb megtörténhessen.