Életfa és magyar címer – a hagyomány és a kultúra szimbóluma az NKA új logójában


Csák János kulturális és innovációs miniszter elnökletével tartotta meg szeptemberi ülését az Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága, amelyen az NKA logójának megváltoztatásáról is döntöttek. A régi-új lógó egyszerre tiszteleg Jankovics Marcell emléke előtt és szimbolizálja a nemzeti kultúránk, a kulturális élet új korszakának kezdetét.

„ Család, kultúra, innováció, tudomány, felsőoktatás, vállalkozásfejlesztés és szakképzés. Nagyon vegyesnek tűnik, de mégsem, hiszen a család és a kultúra révén adjuk át gyermekeinknek a kulturális örökségünket, a szakképzéssel, felsőoktatással, innovációval segítjük őket, hogy majd vállalkozásokat hozzanak létre és a nemzeti értékeket őrző és gyarapító felnőttekké váljanak. – ezekkel a gondolatokkal köszöntette Csák János miniszter az NKA bizottságának tagjait. Hozzátette, a minisztérium neve jól kifejezi azt a fajta mentalitást, amit ő maga, Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Bús Balázs, az NKA alelnöke és valamennyi bizottsági tag képvisel, hiszen a kultúrát mindannyian szélesen értelmezik, feladatuknak tekintik értékeink átadását mind a jelen, mind pedig a jövő generációjának.

Csák János, a Bizottság elnökeként a napirendi pontok ismertetése után megragadta az alkalmat, hogy személyesen, a bizottsági tagokkal együtt gratuláljon Gózon Ákosnak, aki az
Államalapítás ünnepén a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át, több évtizedes példaértékű munkája méltó elismeréseként.

Ezt követően a tagok szavaztak az alelnök javaslatáról, amelyben kezdeményezte az NKA lógójának megváltoztatását. Ennek értelmében a jelenlegi lógót, 2023 januárjától a korábban az NKA alelnöki tisztjét is betöltő Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze által alkotott korábbi embléma elemeit (a címert és az életfát) hordozó logó váltja fel.

Bús Balázs kifejtette, a logóváltoztatás időszerűségét az indokolja, hogy Csák János miniszter úr személyében új elnöke van az intézménynek, s ez egyfajta szimbóluma is annak, hogy egy új korszak kezdődik, továbbá Jankovics Marcellnek is méltó emléket állítunk ezzel.

Csák János ezzel kapcsolatosan megjegyezte, hogy az NKA testületének és a kormánynak is filozófiája az elődeink tisztelete. „Azokat különösen meg kell becsülnünk, akik a szerves magyar, Kárpát-medencei kultúrának jelképeit hagyták ránk. Véleményem szerint, – fűzte hozzá a miniszter, ebben a jelképben egyesül egy óriási művész egyéniségnek és a magyarságnak a közös halmaza.”

Az ülés hátralevő részében a tagok prezentációt tekinthettek meg az NKA 2021. évének adatairól, amely beszámoló alkalmas lehet arra is, hogy további adatok begyűjtésével a támogatások hasznosulásának minőségét, területi elosztását is nyomon kövessék.
A miniszter egy bejelentéssel zárta az ülést, mely szerint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő neve is változik. A jövőben, az EMET vezetőinek véleményét és javaslatait is meghallgatva, Nemzeti Kulturális Támogatáskezelőként hivatkozhatunk a szervezetre, mely elnevezés így pontosan azt fejezi ki, amivel foglalkozik.- zárta szavait Csák János miniszter.