Elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas textil-és képzőművész


Hetvennegyedik életévében, augusztus 15-én elhunyt Lovas Ilona, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Lovas Ilona 1948. január 1-jén született Budapesten. A budapesti Magyar Iparművészeti Főiskolán 1969 és 1974 között végezte tanulmányait, majd pályafutását textilművészként kezdte, bekapcsolódott a Velemi Textilművészeti Alkotóműhely munkájába. 1975 és 1977 közt New Yorkban élt és alkotott, majd 1987-89-ben visszatért a városba.

Az 1980-as évek elején kezdett lágy anyagból objekteket létrehozni, és az 1989-ig tartó periódusáig munkáit a papírmassza, a búza, a víz anyagkombináció alkalmazásával készítette. 1991-ben már teljesen új, a textilművészettel már csak nagyon távoli kapcsolatokat feltételező és sejtető műegyüttessel jelent meg. Műveivel az 1970-es évek közepe óta volt jelen magyarországi és külföldi csoportos kiállításokon, és 1980 óta ónálló kiállításokon is bemutatkozott. Szobraival, installációival a természet szeretetére, megbecsülésére hívta fel a figyelmet.

Lovas Ilona haláláig a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem docenseként dolgozott. Tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Legfontosabb művei egyebek mellett a Stációk, valamint az Orsó-installáció és Zarándék című alkotás. Több alkotása található a Ludwig Múzeum gyűjteményében. A művészt az akadémia saját halottjának tekinti – közölte az MMA.

A művész 1973-ban elnyerte a milánói textil triennále ezüst díját, 1993-ban Ferenczy Noémi-díjat, 2005-ben Érdemes Művész-elismerést, 2019-ben Prima-díjat kapott. Munkásságát 2020-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Lovas Ilona 2016-tól az NKA Iparművészet Kollégiumának tagja is volt. A Nemzeti Kulturális Alap valamennyi munkatársa mély fájdalommal búcsúzik egykori munkatársától, kinek hozzáértése, elhivatottsága és szakmai véleménye számos alkotás megvalósulásához járult hozzá az iparművészet területén.

Forrás: az MMA MTI-hez eljuttatott közleménye