Elhunyt Póka Egon, az NKA Könnyűzenei Kollégiumának korábbi vezetője


Póka Egon Máté Péter-díjas zenész – zeneszerző, a magyar rockzene emblematikus alakja, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakképzőiskola alapító-igazgatója, Bluespatika Életműdíjas, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Weiner Leó-díjas zenepedagógus, Kőbánya díszpolgára 2019-től 2021. februárjáig vezette a Könnyűzenei Kollégiumot.

Póka Egon Benedek 1953-ban született Budapesten. Első ismertebb zenekara a Metro volt: a Sztevanovity Zorán által vezetett, addigra többször átalakult együttesben 1971-ben zenélt.

Legnagyobb sikereit a Hobo Blues Band tagjaként érte el: a zenekarban 1978-tól 1993-ig tizenkét lemezen játszott, köztük a legsikeresebben, az 1984-ben megjelent dupla albumon, a Vadászaton, amelynek zenéjét Tátrai Tiborral közösen jegyzi. 2009 és 2011 között, a zenekar utolsó korszakában ismét játszott a HBB-ben, és az elmúlt években is többször színpadra lépett Földes László Hobóval.

A magyar blues legendás alakja 68 évesen távozott az élők sorából. Nyugodjon békében, a Nemzeti Kulturális Alap ezúton is részvétét fejezi ki családjának.