Elhunyt Probstner János keramikusművész


Életének 79. évében hunyt el Probstner János keramikusművész, a Nemzetközi Kerámia Stúdió megálmodója és létrehozója, évekig a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészet Kollégiumának vezetője.

Probstner János szepességi gyökerű, tekintélyes szász családban, Budapesten született 1943. szeptember 10-én. Már gyermekként művésznek készült, noha a családjában nem volt művész. Érdeklődése már fiatalon a kerámiaművesség felé fordult. A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett keramikusi és szilikátipari tervezői diplomát. Mestere Csekovszky Árpád volt. 1970-től szerepelt munkáival kiállításokon, itthon és külföldön egyaránt.

Néprajzi tanulmányokba kezdett, jelentős tárgyi anyagot gyűjtött a Néprajzi Múzeum megbízásából. Korán megmutatkoztak menedzseri kvalitásai is. Népművészeti, háziipari és fazekasipari cégeket hozott létre Hódmezővásárhelyen és Kishajmáson. A tradicionális motívumok felhasználásával már korán korszerű használati tárgyakat tervezett. A 70-es évek közepén csatlakozott a Siklósi Kerámia Szimpózium alkotóihoz.

1976-ban hozta létre hivatalosan a Kecskeméti Kerámia Stúdiót, amelyet több évtizedes, tudatosan építkező munkával nemzetközi rangú központtá fejlesztett. Négy évtizedes, tudatos munkával létrehozta Európa leggazdagabb kortárs kerámiagyűjteményét.

Nevéhez kötődik, hogy a stúdió egyetemi képzőhellyé vált. Probstner János 1986-tól adjunktusként, 1994-től egyetemi docensként vett részt a Magyar Iparművészeti Egyetem Mesterképző Intézetének munkájában mint a kecskeméti műterem vezetője. Három éven át vezette a Szilikátipari Tanszéket, és dolgozott a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakmai Kollégiumának vezetőjeként.

Tíz éven át vendégprofesszorként tanított az Izlandi Képző- és Iparművészeti Főiskolán. 2011-től a Nyugat-Magyarországi Egyetem Szilikátművészetek Tanszékének vezetője volt Sopronban. Az International Academy of Ceramics (IAC) és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének tagja.

Köztéri alkotásai Kecskeméten a Végh Mihály téren álló kereszt, a főtéren található Hírös forrás millenniumi díszkút, a Rákóczi út és a Tér a térben díszplakettjei és az 1956 emlékének szentelt “In memoriam emlékmű”, melyet Kerényi József építésszel közösen készítettek. A Katona József Könyvtár Gyermekvilág részlegében található az Alexandriai kapu című neves alkotása.

Nevéhez kötődik a fővárosi Museion No1 Galéria létrehozása, ahol a Kecskeméten dolgozó alkotók és az itt készült alkotások kaptak méltó bemutatkozási lehetőséget egészen a közelmúltig.

Probstner János erős szálakkal kötődött családtagjaihoz, lányaihoz, Virághoz és Petrához, izlandi keramikusművész feleségéhez, Jona Gudvaddardottírhez, nevelt lányához, Hildur Yrhez, vejéhez, Baude Patrikhoz és a négy unokához, Verához, Emilhez, Annához és Benjáminhoz.

Művészi működését Ferenczy Noémi-díjjal, menedzseri és közéleti aktivitását az Európai polgár-díjjal ismerték el.

cikk és fotó: hiros.hu