Első Kárpát-medencei Zeneipari Találkozó


A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kiemelt szerepet játszik a hazai és határon túli könnyűzenei élet megújításában és támogatásában. Jelzi ezt az is, hogy az NKA Könnyűzenei Kollégiuma mellett két ideiglenes kollégium is segíti a megújulást, a NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma és a NKA Halmos Béla Program Kollégiuma.

2022. június 8-9-én, az A38 Hajó fedélzetén, a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében kerül megrendezésre az első Kárpát-medencei Zeneipari Találkozó. A konferencia programjában az első nap délelőttjén szerepel négy előadás is, melyek bemutatják a Nemzeti Kulturális Alap támogatási rendszerét.

Előadást tart Muraközy Péter, rendezvényszervező, a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt operatív vezetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője, a VOLT és a Strand fesztivál programigazgatója és a Balaton Sound társalapítója, a Veszprémi Expresszó és a Budapesti Akvárium Klub társtulajdonosa, a Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzenei Kollégiuma elnöke, aki részletes tájékoztatást ad a kollégium támogatási rendszerének működéséről.

Cselőtei László, zenei újságíró, szövegíró, grafikus, zeneipari vállalkozó, a NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma elnöke tájékoztatást ad arról a támogatási rendszerről, mely a fővárosi, a fővároson kívüli és a Magyarországgal szomszédos országok magyarlakta területein működő könnyűzenei koncerthelyszíneket (klubok, művelődési intézmények, szórakozóhelyek stb.) rendszeres, magyar fellépőkkel megvalósuló élőzenei koncertprogramok lebonyolítását támogatja. A támogatás célja, hogy Magyarországon és a Magyarországgal szomszédos országok magyarlakta területein olyan könnyűzenei koncerthelyszínek működjenek tartósan, ahol magyar könnyűzenei formációk élőzenei koncertekkel rendszeresen felléphetnek.

Liber Endre, népzenész, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik alapítója és művészeti vezetője, a NKA Halmos Béla Program Kollégiuma elnöke bemutatja, hogy zenészként portfóliófejlesztésre, hazai, Kárpát-medencei és külföldi programok költségeire lehet támogatást kérni, illetve népzenei koncertsorozatok, nagykoncertek megrendezésére egyesületként, programhelyszínként és zenészként is lehet pályázni. Támogatást kaphatnak népzenei táborok és konferenciák, népzenével foglalkozó médiumként pedig a tartalomgyártás költségeihez tud a Halmos Béla Program Kollégiuma hozzájárulni. 

Edelényi Szilvia, a Nemzeti Kulturális Alap pályázati referense pedig a Nemzeti Kulturális Alap pályázati módjainak és az adminisztrációs felület bemutatásával segíti a pályázni kívánókat.

A konferencia során bemutatkoznak a határon túli térségek könnyűzenei életének szervezői, külön-külön és kerekasztal-beszélgetés során is, beszámolókat hallhatunk Kárpát-medencei turnétapasztalatokról, megismerkedhetünk a nemzetközi zeneiparral, a zenekarok gazdasági működési lehetőségeivel, online zenei marketinggel és a tudatos zenekari építkezés, a koncertszervezés alapjaival.

Az első Kárpát-medencei Zeneipari Találkozó szervezőinek célja, hogy bevonják a határon túli térségek klub és fesztiváltulajdonosait, rendezvényszervezőit, a zenei szcéna szereplőit és alkotóit a hazai szakmai véráramba, továbbá, hogy megismertessék a résztvevőkkel a magyarországi könnyűzenét támogató rendszert.

Az esték mindkét nap során határon túli produkciók koncertjeivel zárulnak!

A konferencián való részvétel ingyenes, de limitált és regisztrációhoz kötött. A koncertek mindenki számára, regisztráció nélkül ingyenes látogathatók.

Regisztrálni az előadásokra az alábbi linken lehet: 

http://bit.ly/kmzt_a38

A konferencia részletes programja:

A38 hajó

2022. június 8.:

Étterem:

10:00 – Demeter Szilárd megnyitó beszéde
10:15 – Köszöntő – Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség Könnyűzenei Igazgatója
Fülöp Krisztián, a Petőfi Kulturális Ügynökség projektkoordinátora
10:30 – A hazai könnyűzenei támogatási rendszer bemutatása (Muraközy Péter, az NKA Könnyűzenei Kollégium elnöke; Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégium elnöke; Liber Endre, az NKA Halmos Béla Program Kollégium elnöke)
11:30 – Az 5 éves Magyar Könnyűzenei Stratégia pályázati koncepciójának ismertetése és a Petőfi Kulturális Ügynökség új, digitális pályáztatási felületének bemutatása (Váczi Kristóf, Győrváriné Kovács Bernadett)
12:00 – Nemzeti Kulturális Alap pályázati módjainak, adminisztrációs felületének bemutatása (Edelényi Szilvia, Nemzeti Kulturális Alap pályázati referense)
13:00 – Ebédszünet
15:15 – A határon túli térségek szereplőinek bemutatkozása (Schmieder Árpád – Nagyvárad, Moszkva Kávézó; Sánta Levente – Kolozsvár, koncertszervező, Backstage Production Kft.; Halmen Jozsó és Nagy Hunor Györk – koncertszervezés, Stairway Booking; Győrfi Kata – Székelyudvarhely, eseménykurátor; Soós Mihály – Muravidék, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva igazgatója; Kaszmán-Saróka Liliána – Felvidék, zenész, a Fraktál Mozgalom elindítója; Sebők Szabolcs – Vajdaság, zenész)
17:00 – Kerekasztal-beszélgetés a határon túli térségek szereplőivel

Koncertterem:

19:30 – Ullie (UA)
20:30 – Musspell (RO)
21:30 – Sin Seekas (RS)
22:30 – Vekt (RO)

2022. június 9.:

Étterem:

09:45 – Rendezvény és fesztiválkommunikáció, művészeti PR (Marinka Csaba, Sziget Fesztivál, PR-kommunikációs vezető, Magócsi Anikó, The Fusion PR, Vígszínház sajtófőnök)
11:30 – Hogy sikerült? – Bagossy Brothers Company története (Szalai Attila, menedzser és Tatár Attila, gitár)
12:15 – Hogy sikerült? – 4S Street története (Pikó Dominika, menedzser és Alin Nicuta, ének, akusztikus gitár)
13:00 – Ebédszünet
14:00 – Hogy sikerült? – VIBE Fesztivál (Rés Konrád, fesztiváligazgató)
15:45 – Magyarországi Kárpát-medencei turnétapasztalatok (Podlovics Péter, XLNT Booking & Records; Kovács Ákos ’Dadan’, Gold Recor

Orr stúdió:

09:00 – Hogyan csináld? – Online zenei marketing (Pintér Virág, The state51 Conspiracy)
10:30 – Hogyan csináld? – Nemzetközi zeneipar – alapismeretek (Horváth Máté, New Beat)
12:00 – Hogyan csináld? – Zenekari gazdasági működés alapjai (Bánki Nikoletta, GrapefruitMoon Records)
13:15 – Ebédszünet
14:30 – Hogyan csináld? – Tudatos zenekari építkezés – vizualitás és selfbranding (Balla Gergely, Czakó-Kuraly Sebestyén, Platon Karataev)
16:00 – Hogyan csináld? – Koncertszervezés – alapismeretek (Lőkös Csaba, CLMUSIC)

Koncertek:
19:30 – endorfin (SK)
20:30 – Ineffable (RO)
21:30 – Koszika & The HotShots (RO)
22:30 – SunMa Live Act (HU)