Elvis él!


Az Ed Philips and the Memphis Patrol #3 című lemez is bizonyítja

Néhány nappal ezelőtt jelent meg az Ed Philips and the Memphis Patrol zenekar harmadik albuma, az Ed Philips and the Memphis Patrol #3, mely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el. Kocziha Zsolttal, alias Ed Philipsszel rockabillyről, Elvis Európa Bajnokságról, az új lemezről, és arról beszélgettünk, hogy mennyiben segítik zenekarát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásai.

Honnan a rock and roll, a rockabilly és Elvis szeretete, melyik volt előbb?

Szinte egyszerre történt kisgyermek koromban, apukám nagy zenehallgató volt, mindenféle stílust kedvelt, többek között a rock and rollt és a rockabillyt is. Én négy-öt éves koromban hallhattam először ezeket a zenéket a szalagos magnóról otthon, ott kezdődött nálam ez a szeretet, ott hallottam először Elvis Presleyt, Bill Haleyt, és slágereket ebből az időszakból.

Miért pont Elvis?

Nem tudom. Megfogott a hangja, megfogott a karizmája, amikor már felvételeket is láthattam róla, a kisugárzása, a vérpezsdítő dalok nagyon magukkal ragadtak. 

Hogyan változott ez át profi karrierré?

Zeneóvodába és zeneiskolába írattak a szüleim, látva, hogy mennyire érdekel a zene, tanultam zongorázni később meg nagyon vártam, hogy angolul tanulhassak. Angol tagozatos osztályba kerültem, ahol a tanárom nagyon kedves volt, és segített lejegyezni Elvis szövegeit. Aztán gimnáziumi zenekarban játszottam, majd egyre komolyabb zenekarokba sikerült bekerülnöm, végül eljutottunk a mostani formációhoz, az Ed Philips and the Memphis Patrol zenekarhoz, amely már több mint egy évtizede játssza Elvis Presley dalait.

Milyen egy Elvis Presley Európa Bajnokság? Ön részt vett ilyenen és a döntőbe is bejutott.

Ez 2009-ben az Egyesült Királyságban került megrendezésre, de a világ minden tájáról jöttek versenyzők, abban az évben az Egyesült Államokból nyert egy srác. Egy hatalmas kastélyban került megrendezésre, Blackpoolban a többnapos verseny.

Mit várnak el az előadótól?

Azt várják el, hogy Elvis Presleyt lássák. Azért mennek oda, hogy megkapják azt az illúziót, hogy Elvis él, látják énekelni a színpadon. Hetvenöten indultunk akkor ezen a többnapos versenyen, és a közönség mindenkinek nagyon hálás azért, hogy ezeket az Elvis-dalokat életben tartják. Mindenkit bíztattak, mindenkinek tapsoltak, és ez egy nagy család érzetét keltette az emberben. A látvány, a hangzás, a hangulat, mind számít, így nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült döntőbe kerülnöm ezen a versenyen.

Mennyiben segítik munkájukat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásai?

Nagyon sokat segítenek a támogatások. Külföldi turnéra elutazni, főleg a mostani idökben igen költséges dolog, egy támogatás nekünk nagyon sok segítséget nyújt ebben. Az hogy eljuthatunk külföldi klubokba, fesztiválokra számunkra óriási dolog, másképp nem is léphettünk volna fel tizenegy országban. Ma már, ha elutazunk Berlinbe, Olaszországba vagy Svájcba, akkor megtelik a klub rajongókkal, ami nagy élmény számunkra, s ezt nagy részben köszönhetjük az NKA támogatásának. És a videóklippek elkészítésére, valamint nagylemez elkészítésére kapott támogatások is nélkülözhetetlenek számunkra. A mostani, már harmadik nagylemezünk is a NKA támogatásával jelenhetett meg. Szívünket, lelkünket beletettük az Ed Philips and the Memphis Patrol #3. című új lemezünkbe, ami a videó előképére kattintva meg is hallgatható.

Milyen lehetőségek állnak önök előtt, és milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Az Ed Philips and the Memphis Patrol #3 lemezünk népszerűsítésével foglalkozunk, tervezzük és szervezzük a budapesti lemezbemutató nagykoncertünket, aztán Békéscsabán, Szegeden lépünk fel, és külföldi koncertturnét is szeretnénk. Sok minden bizonytalan mostanában, a konkrét időpontokat honlapunkon láthatják majd az érdeklődők, reményeink szerint tavasszal sor kerülhet a koncertekre.