Érintés paradoxon – Nemzeti Táncszínház


Bemutató: 2021. november 30.

Artus – Goda Gábor Társulata

Az Artus, Goda Gábor társulata 1985-ben alakult, és az elmúlt évtizedekben a magyar kortárs színház és tánc meghatározó társulatává vált. Előadásaikat mindig egy központi gondolat kifejtéseként jelenítik meg, amelynek végeredménye a próbafolyamat során alakul ki, s magában foglalja a darab megírását, koreográfiáját, a zenei és képi világ megkomponálását, s mindez a tánc, a színház, a performansz, a képzőművészet és az élő installáció műfaji határain mozog.

Több mint két évtizede a Sztregova utcai Artus Stúdióban alkotnak, a Fonó Zeneház szomszédságában egy lepusztult, de szellemi erővel megtöltött elhagyott 2000 négyzetméteres gyárépületben, ahol az Artus színház- és próbatermén kívül 15 képzőművész műterme és kiállítási tér is található. Az Artus társulatának tagjain kívül a képzőművészek is részt vesznek az alkotófolyamatban egymást inspirálva közös alkotást létrehozva.

Goda Gábor folyamatosan kísérletező és megújuló társulata működése során közel száz bemutatót hozott létre, 31 rangos díjat nyert, 24 országban képviselte Magyarországot, és mutatta be előadásait, nem egyszer együttműködve külföldi társulatokkal, művészekkel is.

Az Artus műsoron tartja az elmúlt évek sikeres darabjait a Kérész Műveket, a Cseppkánont, a Szél kapuját, és a Minden (is) címűt is.

2021. november 30-án mindemellett új bemutatóval jelentkeznek a Nemzeti Táncszínház színpadán. Az előadás címe: Érintés paradoxon, mely méltó folytatása lehet a Cseppkánon és a Szél kapuja előadásnak. Mint már korábban nem egyszer egy filozófiai gondolatból indulnak ki, mely ez esetben az érintés fizikai és szellemi jelenségének paradoxonát helyezi középpontba, amit Goda Gábor így fogalmaz meg:

„Az anyagok, amelyek a fizikai térben találkoznak anyagi részecskékből, rezgésből és üres térből állnak. Amikor két test találkozik, sosem a részecskék, hanem a tér és a rezgések találkoznak. Maga a konkrét anyag, a részecskék sosem érnek össze, mégis úgy érzékeljük, hogy a testünkkel érintkezünk. Fizikai testi kapcsolódás esetén, vagyis érintéskor vajon mivel mit érzékelünk, ha az anyagi részecskék nem is érnek össze? Ez az érintés paradoxon. Egyszerre természettudományos, pszichológiai, filozófiai kérdéssé lesz, hogy az érintéskor valójában mi az a valami, ami találkozik.”

Goda Gábor és az Artus társulata a kortárs tánc, a – Thai Chi Chuan és a Shen Dao Kung Fu – harcművészet, a vizuális művészetek – a film, az animáció és az installáció –, valamint az erre az alkalomra íródó zenei kompozíció egyensúlyában feszegeti a műfaji határokat az érintés paradoxonának feltárásában.

Artus – Goda Gábor Társulata – Érintés paradoxon 

Nemzeti Táncszínház Nagyterem, 2021. november 30. 19.00

Az előadás bemutatója a Nemzeti Táncszínházzal, közös programként valósult meg.

Alkotó-előadók: Bakó Tamás, Egyed Bea, Mikó Dávid, Mózes Zoltán, Szalay Henrietta
Zenészek: Morzsa Róbert, Ölveti Mátyás, Patkós Dániel, Rovó Anna, Zombola Péter
Élő-videó: Lukács Mihály
Videotechnika: Juhász András
Kreatív technológia: XORXOR
Zeneszerző: Zombola Péter
Tér: Sebestény Ferenc
Installációk: Bodóczky Antal
Jelmez: Lőrincz Kriszta
Fényterv: Kocsis Gábor
Produkciós vezető: Hodován Margit
Produkciós asszisztens: Fazekas Anna
Rendező-koreográfus: Goda Gábor

Az Artus és a bemutató előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Nyitókép: nemzetitancszinhaz.hu