Fény, mozgás, konstrukció


Dargay Lajos szobrászművész kiállítása Szekszárdon. Megnyitó: 2021. december 3., pénteken 17.30. A kiállítás 2022. január 6-ig tekinthető meg.


A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának szekszárdi Universitas Galériájában nyílik december 3-án Dargay Lajos – 2018-ban bekövetkezett halála utáni első – kiállítása Fény, mozgás, konstrukció címmel, mely alkalom lehetőséget kínál Dargay Lajos művészetének közelebbi tanulmányozására. A kiállítást a Dargay Lajos Művészeti Alapítvány rendezi, melyet az örökösök 2019-ben hoztak létre Dargay Lajos életművének gondozására, hagyatéka népszerűsítésére.
A kiállítást megnyitó Wehner Tibor művészettörténész korábban így írt Dargay Lajos művészetéről:
„A magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet megalapozója, egyik legjelentősebb alkotója. Műveit szakmai és műszaki alaposság, pontos kivitelezés jellemzi. A mozgásra, fényre, tiszta konstrukcióra épülő kompozícióinak legfontosabb jellemzője a megszerkesztett rend és a művek virtuális terének kiterjesztése.”
A kinetika (görög kineo, mozog mozgat) tudománya az anyagi pontokra és a merev testekre ható erők, nyomatékok és a mozgás kapcsolatát vizsgálja, a mozgás okait írja le.
A kibernetika (görög kübernétész, kormányos) olyan dinamikus rendszereket vizsgál, amelyek a külvilággal való kölcsönhatás során változnak, képesek reagálni a környezetük változásaira.
A kinetikus művészet legfontosabb jellemzője a mozgás, mely felváltja a korábbi statikus, a mozgást nem, vagy csak illúzióban megjeleníteni tudó alkotásokat. Ez utóbbiak közé sorolják Victor Vasarely op-art művészetét. A kinetikus művészet úttörői közé sorolhatjuk, Moholy-Nagy Lászlót, aki 1930-ban mutatta be Fény-tér-modulátor című kinetikus szobrát, és a szintén magyar származású Kalocsán született Schöffer Miklóst, aki 1968-ban Nicolas Schöfferként kapta meg kinetikus, mozgó szobraiért a Velencei Biennálé nagydíját, s akivel Dargay Lajos 1970-ben ismerkedett meg Párizsban, ahol hallgatta előadásait, majd műtermében tanítványaként, később munkatársaként dolgozott. Mindez nagy hatással volt művészetére.
Miközben középiskolai rajztanárként dolgozott 1978-ban Egerben állították fel Kibernetikus fénytornyát, mely az ország első köztéri kibernetikus alkotása volt. Kezdeményezője és meghatározó személyisége volt a kalocsai Schöffer Múzeum megalapításának 1980-ban, melynek 1983-2009-ig igazgatója volt.
A kiállításon látható lesz a Moholy-Nagy előtti tisztelgésként az 1970-es évek elején készített emblematikus Tér-fény modulátora, a Levelek Kassáknak mozgó reliefek asztali kompozíciója és a kibernetikus fényszobrok mellett grafikák és fotókollázsok is bemutatásra kerülnek.
A kiállítás kurátora Varga Rita képzőművész, a megnyitón zenei performance-t ad Dargay Lajos fia, Dargay Marcell Artisjus-díjas zeneszerző, zongorista, s a kiállítás ideje alatt megvásárolható a 2006-os kiadású Dragay Album.

FÉNY-MOZGÁS-KONSTRUKCIÓ/ Dargay Lajos képzőművész kiállítása
PTE KPVK UNIVERSITAS GALÉRIA /Szekszárd, Rákóczi u. 1.
Megnyitó: 2021. december 3., pénteken 17.30
A kiállítás megtekinthető: 2022. január 6-ig,
H-P 10.00-18.00 között.

A PTE-KPVK-n folyó környezetkultúra és alkalmazott művészeti nevelés bizonyos programjai, így többek között az Universitas Galéria, valamint a Dargay Lajos Művészeti Alapítvány, a kiállítás rendezője is élvezi a Nemzeti Kulturális Alap támogatását.