GROTTA X. – „EGY KIS VILÁG MAGA”


Szeptember másodika óta látható a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának is köszönhetően a tatai Kuny Domokos Múzeumban a X. Grotta kiállítás a Tatai vár törökkori átjárójában. Szeptember 25-én megnyílik a kiállítás második része is a Vármúzeumban. 

Kuny Domokos Múzeum, Tata – 2022. október 2-ig.

Abszolút új elem, hogy – tekintettel a jubileumi évre – párhuzamos, kettős kiállításra
kerül sor, a tatai vár külső és belső helyszínén. A GROTTA X., EGY KIS VILÁG MAGA című, kortárs képzőművészeti tárlat két elkülönülő részből áll:

1. Grotta tárlat a törökkori bejáróban, pályázat alapján 32fiatal művész közreműködésével 

2. Grotta tárlat a vármúzeum kiállítóterében, a korábbi években díjazott 17 alkotó részvételével.

„Magyar vagyok. Legszebb ország hazám
Az öt világrész nagy terűletén.
Egy kis világ maga. Nincs annyi szám,
Ahány a szépség gazdag kebelén.”

 (Petőfi Sándor: Magyar vagyok)

„Az idei kiállítás alcíme: „EGY KIS VILÁG MAGA”. Az alcím Petőfi Sándortól vett idézete azt jelzi, hogy szándékunk a Petőfi-emlékév rendezvénysorozatához csatlakozni. A témát nem kötjük meg, bár az idézet nyilvánvalóan az otthon és a haza fogalmainak értelmezésére, érvényességére kérdez rá. A szervezők válaszokat várnak a haza, a szabadság és kötődés fogalmaira, de szívesen látják a témára bármilyen formában reflektáló alkotásokat, a külső és belső táj képeit is.
A kiállításra jelentkezhetnek 40 évnél fiatalabb professzionális képzőművészek, valamint a művészeti egyetemek hallgatói festménnyel, grafikával, szoborral, installációval.” – olvasható a X. Grotta kiállításpályázatában.

A kiírásnak megfelelő pályázatok alapján 32 alkotó művét választották ki a tárlatra. A kiállító művészek:

Éles Bulcsú, Gábor Béres Éva, Gollowitzer Szabina, Gombos Zsófi, Görözdi Lilla, Görözdi Rita, Helmeczi Zsuzsanna, Jónás Péter, Kajos Anna Zsófia, Kammerlohr-Kováts László. Kelemen Dénes Lehel, Kerese Zsolt Milán, Kondász Eszter, Korbuly Ági, Kováts Nikolett, Lévai Ádám, Mórocz István, Nedves Péter Barnabás, Ozsvát Sára, Petró Petra, Sebestyén Ákos, Sibitka Anna, Szabó Andrea, Tánczos György, Tóth Norbert, Varga Bálint.

A szeptember 25-én megnyíló második rész a Grotta által az évek során díjazott alkotók csoportos, tematikus tárlata. A korábbi évek során kiemelt alkotók a maguk generációjának meghatározó, érett alkotói. Az ő tárlatuk egy egységesen magas minőségű kortárs kiállítást jelent. A tárlat egy rendkívül színes, abszolút minőséget képviselő anyag, amelyben az utóbbi években befutott, esetenként nemzetközi sikereket is elért alkotók mutatják be legújabb műveiket. Minden résztvevő művészeti egyetemet végzett, professzionális képzőművész.

Ennek a kiállításnak a megnyitójára 2022. szeptember 25-én, 16 órától kerül sor Tatán, a Kuny Domokos Múzeum Vármúzeumának kiállítótermeiben.

A kiállítás két kurátora a Kuny Domokos Múzeum művészettörténésze, Kövesdi Mónika, és felkért külső,társkurátorként, alkotótársként Kammerlohr-Kováts László képzőművész.

A 2022-es Grotta X. díjazottja Sibitka Anna lett, aki ezzel lehetőséget nyert egy önálló kiállítás megrendezésére a tatai múzeumban.