Ha isten velünk, ki ellenünk? – sikeres kiállítást rendeztek a Simontornyai várban


A Bátai Fazekas Alapítvány és a Simontornyai vár együttműködésének köszönhetően egy rendkívül sikeres kiállítás tanúi lehettek az érdeklődők szeptember végétől egy hónapon keresztül. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött, Ha Isten velünk, ki ellenünk? c. tárlatot 1954 fő látogatta.

A kiállítás szervezőinek célja a kiállított fotókkal emlékezni és emlékeztetni elődeinkre, akiktől nemcsak az életünket, de hitünket és tudásunkat, kultúránkat, erkölcsünket kaptuk örökségül! – hangzott el a megnyitón.

A tárlat fő attrakciója a „Sárközi életmód fotókon – bölcsőtől a sírig” című fényképgyűjtemény és az ehhez tartozó rekonstruált népviseleti ruhagyűjtemény, amely egy hosszú gyűjtőmunka eredményeként jött létre.

A kiállított életnagyságú beöltöztetett viseletes babák Kanizsai Dorottya Nagyasszony és dajkája alakját idézik meg. De hogyan kötődik Kanizsai Dorottya a Simontornyai várhoz? A válasz pedig, hogy valaha a Kanizsai család birtokolta a várat.

Bátki Anna viselete

Dorottya a 15. és 16. században élt magyar főúrnő, Kanizsai Miklós, soproni ispán leánya volt. Egyike volt Magyarország Nagyasszonyainak, s II. Lajos is elismerően méltatta e nagyszerű asszonyt. A mélyen hívő Nagyasszony dajkájával, Bátki Annával járt, a bátai Szent Vér apátságban többször is. Aki „Nem hozott magával semmit, csak a vetélőjét, az orsóját, testi ruháját, olvasóját, meg egy erősen összekötött kis batyut. A sárközi szőttes minták kis batyuját. Nem is sírt. Csak keresztet vetett többször egymás után, mikor megindult velük a szekér.”

 A kiállítást a Fazekas Alapítvány Együtt Tegyünk Értékeinkért Programjábanvalósította meg, amely elkötelezett az értékmentés, értékmegőrzés, értékátadás mellett. Nagyon fontosnak tartják a gyermekekkel megismertetni az elődök múltját, kultúráját, munkájuk szépségét, gyümölcsét, dolgos hétköznapjaikat és ünnepeiket. Szép viseletüket, szokásaikat, ebből adódó nagyszerű emberi értékeiket.

A tárlatról látogatottsága fényében elmondható, sikerült teljesítenie a kitűzött céljait. Az 1954 fő között iskoláscsoportok és egyéni látogatók is voltak, kik mind elismerően nyilatkoztak a tárlatvezetés után.

Fotók: FB