Hamarosan VeszprémFest!


Tom Jones mellett idén kizárólag hazai művészek lépnek a VeszprémFest színpadára, az eddigiektől eltérően új időpontban. Augusztus 17-21. között a prémium zenei fesztivál nézői három helyszínen, öt napon át nyolc koncertet élvezhetnek. A rendezvényt az NKA támogatja.

Sir Tom Jones, aki új albumával felkerült az Egyesült Királyságbeli albumeladási lista élére, (ő lett a legidősebb előadó, aki valaha e sor első helyén állt), a Jazz+Az mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat és a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers.

A különleges zenei kínálatból a klasszikus koncertek sem maradhatnak ki. A fesztivál másik szabadtéri helyszínén, a Jezsuita Templomkertben VeszprémFest Classic címmel, a Cziffra100 emlékév keretében három rendkívüli produkciót láthat a közönség. A sorozat nyitányaként, augusztus 17-én, a VeszprémFest történetében legtöbbször fellépett művész, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera címmel ad koncertet. Augusztus 18-án a Paganini+ programmal Balázs János és Lendvay József mellett az a Szakcsi Lakatos Béla lép színpadra, aki 2004-ben ott volt az első fesztivál fellépői között. Augusztus 19-én pedig, mintegy záróakkordként, Tompos Kátya és Balázs János Cziffra Café című estjét élvezhetik a nézők.

Három éve lépett először együtt közönség elé Miklósa Erika és Balázs János, hogy megkeressék azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja. Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind  a  zongoraművészet  ragyogását  élte  a  romantika  korában,  s  újbóli  fellángolását  a  múlt évszázadban.

Néhány további érdekesség a fellépőkről:

Cotton  Club  Singers  2021-ben, a megalakulásának 25. esztendeje tiszteletére adja a  zenekar jubileumi koncertjét.  Műsoruk  felöleli  a  zenekar  aktív  tizenöt  évnyi pályafutásának legnagyobb slágereit. Koncertjükön kiemelt szerepet kap a két legnagyobb sikerű showműsoruk a Sinatra és Abba Jazz est.

A Jazz+Az  a magyar popzene egyik rövid életű, ám annál sikeresebb formációja. Geszti Péter és Dés László alapította 1997-ben, amikor a Miniszter félreléphez írtak dalokat és elhatározták, hogy csinálnak egy zenés filmet, amelynek része lesz az új zenekar is. Összesen  két  albumot  és  egy  remixlemezt  adtak  ki.  Az  első  1998-ban  látott napvilágot Kalózokcímmel, mely a hasonló című film zenei anyagát gyűjtötte össze. A debütálás óriási sikert és hatalmas népszerűséget hozott a zenekarnak. Következő albumuk, az elsőnél némileg funkysabb hangvételű Egynek jó 1999-ben, a sort záró Ez  meg  mi?  remixalbum  2000-ben  jelent meg. A megannyi slágert jegyző csapat a korszak egyik legnagyobb közönségkedvencévé vált, albumaik platina státuszt értek el, 2000-ben Arany Zsiráf-díjat kaptak. A siker csúcsán, még ugyanabban az évben bejelentették a feloszlásukat. Pályafutásukat búcsúkoncerttel zárták, melyet a Kisstadionban adtak. Geszti, Dés és a lányok az eredeti kísérőzenekarral a teltházas búcsúkoncert 20. évfordulójának apropóján 2020. januárjában újra színpadra léptek és az Arénában zajos sikert aratva, zsúfolásig telt nézőtér előtt adták elő pályafutások legjobb dalait.  A VeszprémFesten ismét  színpadra  állnak: felcsendülnek  a  nagy  slágerek és  kinyílik  Geszti szövegládája…  

Sir Tom Jones visszatér Veszprémbe,hogy megismételje 2017-es hatalmas sikerű koncertjét. A 81 éves művész azon kevés zenei előadók egyike, akik a modern popzene hajnalán kezdték karrierjüket és töretlenül, a mai napig fontos lemezekkel és fellépésekkel folytatják pályafutásukat. Magával ragadó előadásmódja zenei korszakokon és műfajokon ível át, fiataloknak és időseknek, férfiaknak és nőknek, a mainstream és a rétegzene rajongóinak egyaránt szól. Mozgalmas pályafutása során összesen 42 stúdió albumot készített, melyek több mint 150 millió példányban  keltek  el  világszerte.  Legújabb  stúdió  albuma  2021.  április  23-án  jelenik meg Surrounded by The Time címmel.  Dalaival 36 alkalommal szerepelt az Egyesült Királyság, 19-szer az Egyesült Államok Top 40-es listáján. 1966-ban megkapta a legjobb új művésznek járó Grammy-díjat, 1989-ben  MTV  Video Music Award-ot, valamint két Brit Awards-ot nyert el, 2006-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte zenei szolgálataiért. 2012-től egy széria kihagyásával a The Voice UK egyik legmeghatározóbb zsűritagja. 

Az LGT Emlékzenekar 120 perces koncertműsora, a 2021-ben 50 éves LGT zenekar életművét mutatja be. A jól ismert slágereken túl, felcsendülnek még az LGT munkásságához köthető olyan jellegű szerzemények, melyeket a zenekar a korszak nagy előadóinak írt (Katona Klári, Kovács Kati, Révész Sándor). A formáció gerincét Karácsony János James és Solti János, az LGT zenekar egykori tagjai, illetve Veres  Mónika  és  Heincz  Gábor  “Biga”  alkotják. A  produkció  dalainak  élőzenekaros megszólaltatásáról az Abrakazabra zenekar gondoskodik. Igazi koncertélmény, igazi zenékkel, igazi zenészek és énekesek előadásában.

Tátrai Band és Tóth Vera

Tátrai Tibor megfogalmazásában a Trend „kellemes, érthető és szerethető élőzene”. A két gitárost, Tátrai Tibor “Tibuszt” és Pintér Tibort, Glaser Péter bőgőn, Czibere József pedig ütőhangszereken kíséri. A zenekar kizárólag saját dalait játssza, leginkább smooth jazz és rhythm and blues stílusban – igazi örömzene ez.

Fényfestés is lesz!

A 2016-ban kipróbált épület-fényfestés 2021-ben is folytatódik az Óváros téren. Ennek lényege, hogy a VeszprémFest rajzpályázatot hirdetett veszprémi iskolák körében, és a nyertes pályaműveket a Veszprém két ikonikus épületének, a Városházának és a Tűztoronynak a falára kerültek kivetítésre esténként. A pályázat nagy sikerét az összesen 25 oktatási intézményből, 400 diáktól érkezett pályamű bizonyítja. Ezzel a kezdeményezéssel a fesztivál újabb hagyományt teremtett.

A rendezvényről ITT tudhat meg többet.

A cikkben felhasznált képek forrása: https://www.facebook.com/VeszpremFestOfficial/