Idén először támogat a Nemzeti Kulturális Alap kifejezetten időskorúaknak rendezett kulturális programokat


Az idős korúak más korosztályokhoz viszonyított aránya a 21. századra döbbenetes mértékben megnövekedett, miközben anyagi helyzetük és társadalmi presztízsük lényeges mértékben csökkent, elmagányosodásuk fokozódott. A magas életkor iránti tisztelet, az idős személyek tekintélye, társadalmon belüli vezető szerepe az utolsó évtizedekben általában is csökkent, pedig létszámuk társadalmunk több mint 21 százalékát teszi ki. Különösen érinti ez a nőket, akik az időskorúak több mint hatvan százalékát jelentik. Az elmagányosodás a társadalmi kapcsolatok nélküli élet az anyagi kiszolgáltatottsággal együtt sok esetben elviselhetetlenné teheti számukra az életet.

Ezen a helyzeten igyekeznek segíteni az „Idősek klubja” tevekénységet ellátó szervezetek az ország egész területén, ezért 2022-ben először került kiírásra a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma részéről az ilyen szervezetek támogatására pályázat. A pályázati kiírás megfogalmazása szerint igényes, minőségi kulturális programok biztosítását támogatták a szépkorúak számára szervezett, „idősek klubja” formában.  

Az idősek klubja a szociális és/vagy mentális támogatáson túl időskorúak számára biztosít lehetőséget napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, közös szabadidős és kulturális tevékenységre, ismeretszerzésre és élethosszig tartó tanulásra. A klubnak állandó tagjai vannak, akik egy közösség részeként, rendszeres időközönként – szervezett keretek között – találkoznak társas érintkezés céljából.

A megpályázható pályázati célok között szerepelt múzeum és színházlátogatás lebonyolítása, irodalmi rendezvények (író-olvasó találkozó, előadás/beszélgetés meghívott irodalmárral) megvalósítása, szabadegyetem: művészti és ismeretterjesztő előadássorozat, illetve házi koncertek (meghívott művészekkel) megrendezése és jeles napokhoz, ünnepekhez kapcsolódó kézműves foglalkozások lebonyolítása.

A pályázók között megtalálhatók az idősek klubjai mellett a hasonló tevekénységet felvállaló és folytató kulturális intézmények, könyvtárak, polgári egyesületek, önkormányzatok, művelődési központok, szociális szolgáltató intézmények.

A pályázat során 167 szervezetet támogattak majd százmillió forint értékben. Az igényelhető támogatás maximális összege pályázatokként 1 millió forint volt, melyből a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma támogatásának köszönhetően majd ezer kulturális programot szerveznek 2022-ben a nyertes intézmények.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatása lehetőséget biztosít a szépkorúak életminőségének javításához és a kultúrához való hozzáférésének bővítéséhez.